Bebe i mališani

Higijenske navike koje bi djeca trebala usvojiti do polaska u školu

higijenske navike
Pomozite svom mališanu da stekne osnovne higijenske navike.

I prije odlaska u školu, pri polasku u jaslice odnosno vrtić dijete bi trebalo imati osnovne higijenske navike, a prvo je pranje ruku. Ne nužno samo, ali trebalo bi biti svjesno da se prilikom ulaska u prostoriju moraju oprati ruke. Pranje ruku najisplativija je borba protiv bolesti, a pogotovo u vrtićkoj dobi kada su ručice često u ustima.

Umivanje i pranje zuba dolazi s prvim zubom, odnosno samostalnim jedenjem. Dijete će u vrtiću naučiti da se treba umivati nakon jela, a doma bi svakako trebalo usvojiti pranje zuba i ujutro i navečer.

Pranje kose i tijela sljedeće je na popisu, ali ono dolazi malo poslije – pred polazak u školu.

Redovita higijena tijela odražava kućanstvo u kojemu dijete sazrijeva, ali i njegove navike te higijenski standard njegovih roditelja. Čista kosa i čisto tijelo također su osnove bontona, tako da bi se to svakako trebalo usvojiti do polaska u školu, iako će se vjerojatno izgubiti tamo negdje oko 8. razreda, a uhvatiti prilikom polaska u srednju školu.

Čistu odjeću i rublje vi morate omogućiti svojem djetetu, kako bi i samo to prihvatilo kao dio brige o sebi. Higijenski standardi koje namećete djeci omogućuju im zaštitu od bolesti, osnovni bonton koji bi trebala imati kada se kreću u društvu, ali i znanje koje će usvojiti za vrijeme kada više neće živjeti s vama.

I ne zaboravite, odrasli bi trebali biti primjer djeci te zdrave navike o higijeni uvrstiti u svakodnevni dio života. 

Foto: Freepik