Bebe i mališani

Higijena dječjih zubića: 5 velikih NE!

higijena dječjih zubića

Klince je ponekad teško nagovoriti na to naaaporno dooosadno pranje zubića. No, vi znate da je to nužno. Iako ponekad jednostavno predate bitku važno je znati što se ne smije raditi. Higijena dječjih zubića počinje od prvog zuba kada ćete vašeg bebača navikavati na četkanje i pranje.

Higijena dječjih zubića je iznimno bitna jer u ustima počinje naš probavni sustav. Kako bi zubići bili što zdraviji potrebno je paziti što se jede iako se četkaju dva puta dnevno. No, na što još treba reći NE, saznajte u nastavku…

NE izbjegavajte fluor

Previše fluora je štetno, ali potpuno izbjegavanje je svakako pogrešno. Pripazite na to da ne koristite previše paste.

NE preskačite četkanje

Dobro, postoje iznimne situacije, ali nikako ne preskačite četkanje zubića jer tako ćete spriječiti nastanak karijesa. Idealno bi bilo mališanima četkati zubiće nakon svakog jela, ali ok je i ako to činite ujutro i navečer.

NE preskačite nadgledanje pranja

Samostalnost je sjajna, ali ne kad se radi o pranju zuba. Sve dok ne krene u školu, morate djetetu prati zube, nakon što ono prvo opere samo.

NE dajte im ljepljive slatkiše

Šećer je loš, ali je još gori ako se lijepi za zube. Karmele, gumene bombone, pa i sušeno voće nudite samo rijetko, a bilo bi bolje da dijete odmah nakon konzumiranja opere zube.

NE dajte im da pijuckaju sokove

Naravno da smiju povremeno popiti sok, ali neka to NE bude iz dječje čašice iz koje mogu satima pijuckati. Tako su zubi neprestano izloženi šećeru.

I na kraju, jednom godišnje, minimalno, posjetite zubara!

Foto: Freepik