Mama

Grudnjak za dojenje – kada je vrijeme za kupnju i kako pronaći onaj pravi

grudnjak za dojenje

Trbuh nije jedina stvar koja će gotovo naočigled rasti u trudnoći. Tu su i – grudi. Grudnjake koje ste dosad nosili zaboravite! Pred kraj trudnoće vrijeme je za grudnjak za dojenje.

„Kad je pravo vrijeme da kupim grudnjak za dojenje? I kako da znam veličinu? Na što trebam paziti kad kupujem? Treba li mi uopće?“ Sve su to pitanja koja vam sigurno prolaze kroz glavu pred kraj trudnoće – ili kad rodite, ako o tom niste razmišljali ranije. Pokušat ćemo odgovoriti na sva vaše pitanja.

KADA KUPITI?

Kako se porod bliži, vaše će tijelo početi proizvoditi mlijeko za vašu bebu. Kad budete u osmom mjesecu trudnoće, vaši će grudi narasti dovoljno da biste prema njima mogli kupiti grudnjak za dojenje. Ako ga kupite ranije, veća je vjerojatnost da vam neće pristajati. Veličina koju kupite u osmom mjesecu trebala bi vam pristajati za cijelo razdoblje dojenja.

PET SAVJETA ZA KUPOVINU

Kad kupujete grudnjak za dojenje dobro je znati neke osnovne stvari, a mi vam donosimo pet savjeta za kupovinu.

1. Dobro se izmjerite

U osmom mjesecu trudnoće možete se izmjeriti, ali važno je da to učinite pažljivo. Najbolji način je potražiti na stranicama proizvođača za kojeg ste se odlučili upute za mjerenje. Nije loše potražiti pomoć, posebno ako to radite s – trbuhom do zuba.

VIŠE – Trudnički grudnjak: 10 stvari koje morate znati

Grudnjak za dojenje za koji ste pravilno uzeli mjeru pružat će vam potporu na mjestima gdje je to nužno. Istovremeno, grudima će omogućiti dovoljno slobode u fazama punjenja i pražnjenja mlijeka.

2. Grudi moraju dobro pristajati u košarice

Mnoge žene rade pogrešku kupujući grudnjak s malo više mjesta u košaricama, računajući na rast grudi kad su pune mlijekom. To nije dobro, jer takav grudnjak neće pružiti dovoljno dobru potporu vašim grudima.

VIŠE – Kako pripremiti grudi za dojenje?

Grudi moraju ispunjavati košarice, a dobar grudnjak bit će rastezljiv na vrhu košarice kako bi omogućio dodatno rastezanje.

3. Neka ima 4-6 kukica

Traka koja ide oko trupa pruža grudima i do 80 posto potpore. Upravo zato mora biti čvrsta. To je puno lakše ostvariti ako ju drži 4-6 kukica umjesto samo tri.

4. Ne kupujte grudnjak odmah nakon poroda

Prvih mjesec dana nakon poroda nije dobro vrijeme za kupovanje grudnjaka. U tom će vam razdoblju grudi rasti i prilagođavati se kako se prilagođava količina mlijeka. U tih nekoliko tjedana trebat će vam svakako lagani, rastezljivi grudnjak ili top. Ako prije poroda niste kupili grudnjak za dojenje, nemojte to činiti u ovom razdoblju, jer nećete dobiti dobru mjeru.

5. Razmislite o stilu

Vrlo vjerojatno ćete kupiti samo jedan ili dva grudnjaka za dojenje, pa razmislite o tome kakav vam stil najbolje odgovara. Ovo je možda malo važnije ljeti, kad je taj komad vidljiviji. Želite li jednostavan, sportski, čipkasti…

Foto: Freepik