Bebe i mališani

Dvostruka imena za bebu – dobre i loše strane

dvostruka-imena-za-bebu-pitajmamu

Nije vam dovoljno razmišljanja od izboru imena za bebu, a mi vam predlažemo – dvostruka imena. Ne, nije suludo! Iznijet ćemo vam dobre i loše strane dvostrukih imena, pa možda vam pomognemo…

Možda vam se čini da vam je jedno ime sasvim dovoljno za mozganje, ali možda bi vam izbor bio lakši kad biste uzeli u obzir i dvostruka imena. U svakom slučaju, vrijedi razmisliti o tome. Evo koje su dobre i loše strane dvostrukih imena.

ZA

Osjećaju se važno zbog izbora

Kad se njihovo ime sastoji od dva imena, to bi djeci moglo biti zabavno, posebno zato što u određenoj dobi mogu odabrati koje im je draže. Isto tako mogu odabrati navoditi oba svoja imena, ako žele. Nije loše imati izbor! Čak i vama izbor može biti prednost – ako ste do zadnjeg trena imali dva imena na popisu…

Obje strane zadovoljne

Vi imate svog favorita, a partner/ica drugog. Idealna prilika za dvostruko ime! Čak i ako pomislite da se vaša dva imena ne slažu, pričekajte nekoliko dana s imenima na umu. Možda vam baš sjednu. Ako ste, na primjer, htjeli dati ime po djedu, baki ili nekom rođaku, to je prilika da obje strane obitelji budu zadovoljne.

Ističu se zbog imena

Dvostruka imena nisu jako česta, odnosno barem se ne koriste kao takva često. Zbog takvog će se imena dijete isticati na neki način, a to bi im moglo dati dodatnu dozu samopouzdanja. Dobro je biti drukčiji, a dvostruka imena bi im mogla pomoći da shvate da su jedinstveni.

PROTIV

Predugačko je

Razmislite dobro koliko je komplicirano izgovoriti ta dva imena – uz prezime. Hrvatska prezimena znaju biti jako dugačka, pa ako uz dugačko prezime dijete ima još dva podugačka imena… Nije dobra opcija. Iako, moramo priznati, dobro bi došlo kad klinci nešto zgriješe, pa ih nazovete imenom i prezimenom… Zvuči još moćnije!

Mnogi bi ih mogli smatrati odbojnim

Pa dobro zašto biste djetetu odabrali zakomplicirati život dvostrukim imenom? Znate kako to ide, već bi netko okretao očima na ime vašeg djeteta. Ako će vam smetati okretanje očima unutar obitelji, na primjer, bolje odustanite.

Jednostavno je komplicirano

Zašto se mučiti? Pronađete ime, složite se oko njega s partnerom/icom i to je to. Zašto se zamarati traženjem imena koja se slažu, slaganjem s prezimenom i slično. Djetetu će ionako trebati dovoljno da nauči kako se zove i preziva, zašto mu otežati? Ionako će ga većina ljudi zvati jednim imenom…

Foto: Freepik