Imena za bebu

Imena za mališane: kratka i slatka

Imena za klince

Imena za mališane od tri ili četiri slova savršeno će odgovarati bebi jer su kao i ona vrlo, vrlo, vrlo slatka.

Evo nekoliko prijedloga imena za mališane koja su dovoljno kratka, ali i neodoljivo slatka:
Asta

Asta je skraćeno ime od Anastazija, a znači ponovno rođena i preporođena. Također, ime Asta nalazimo i u nordijskom i germanskom svijetu imena.

Saznajte i: Najčešća imena u 2020.!

Pia

Pia potječe od latinskog Pius što znači pobožan, posvećen, ali i ljubazan. Čak 12 papa nadjenulo si je ime Pio, odnosno Pius.

Mari

Mari je prilagođeni oblik imena Marija odnosno Mirjam. Na Istoku svijeta Mari je skraćeno od hebrejskog imena Mirjam, a na japanskom piše se simbolima istine, jasmina i ljubavi.

Pročitajte i: Jesen kao inspiracija kod odabira imena!

Dani

Dani je skraćeno od Danijela ili Danijel. Danijel na hebrejskom nosi značenje “samo Bog mi može suditi”.

Nora

Nora je sjevernoeuropsko ime skraćeno od Eleonora ili Elenor. Postoji nekoliko teorija o porijeklu, a jedna govori da dolazi iz irskog imena Honora odnosno časna. 

Leo

Leo odnosno Leon ili lavlji. Ime Leo je simbol gordosti i hrabrosti i snage. Imena za  klince, u dužoj varijanti, također mogu biti Lepold, Leonard i Leon.

Niko

Niko je skraćeni oblik Nikole, zaštitnika mornara, moreplovaca, ribara, trgovaca, ali i naravno – djece!

Tin

Tin je skraćeni od čak tri imena – Dragutin, Augustin i Valentin. S time da su Augustin i Valentin biblijska imena, a Dragutin je slavensko ime nastalo od pridjeva drag.

Dan

Dan je skraćeno ime od Danijel, a uglavnom je popularno na engleskom govornom području.

Tim

Tim ili Timotej, odnosno na engleskom govornom području Timothy. Nastalo je od grčke riječi timotheos, što znači onaj koji štuje boga. 

Tia

Za ime Tia smatra se da je došlo skraćivanjem imena Katarina, no nitko zapravo nije siguran. Postoji i teorija da je došlo skraćivanjem imena Tijana, Tihana, Letitia i Augustia.

Liv

Liv je nordijsko ime dobiveno od stare riječi hlif, što znači zaštita ili sklonište. U Nordijskoj mitologiji likovi Lif i Lifprasir su preživjeli Ragnarok i obnovili populaciju u svijetu.

Brita

Brita je klasično švedsko ime, varijacija imena Bridget ili Brigit. A podjednako ga nalazimo i u Velikoj Britaniji.

Foto: Freepik