Imena za bebu

Odabir imena za bebu i utjecaj imena na bebin život

utjecaj imena na bebin život

Odabir imena za bebu bez sumnje je jedna od važnijih odluka u životu. Čak i latinska izreka kaže nomen est omen odnosno ime je znak.

Stoga, ime za bebu treba vrlo pažljivo birati i razmisliti kakav će biti utjecaj imena na bebin život. Trendovi imena za bebu se mijenjaju, pa ono što je bilo popularno prije deset godina sada zvuči smiješno i staro, dok neka nova imena, a pogotovo engleska zvuče – čudno i pretenciozno. Pitanje je koje si budući roditelji postavljaju je koje ime odabrati i gdje je granica propitivanja značenja i konotacije imena.

Asocijacije i značenja

Primjerice, ime Stormi koje je vrlo popularno u SAD-u, dobiva na popularnosti zahvaljujući kćeri Stormi najmlađe milijarderke Kylie Jenner. No, želite li da je asocijacija na ime vašeg djeteta Karadshian klan – iako ne postoji ništa loše u tome. Ili pak, možda biste dijete željeli nazvati Oliver, generacijama koje je odgojila glazba Olivera Dragojevića, to će ime uvijek biti asocijacija na pjevača.

Značenje imena je pak cijela nova priča. Značenja ima puno, od biblijskih, latinskih i grčkih korijena, do imena heroja i heroina i patnika i patnica kroz povijest.

Kada jednom krenete u istraživanje značenja imena svoje bebe vjerojatno ćete si ili učvrstiti odluku ili skroz odustati od imena. Na primjer, ime Matija je hebrejskog porijekla i znači “dar Božji”, a ujedno je i varijacija imena Matej, jednog od apostola. Dakle, ime je obilježeno vjerskim odnosno biblijskim porijeklom.

S druge strane, ime Lena nema apsolutno nikakvo značenje, a pretpostavlja se da je skraćenica ili od imena Magdalena ili Jelena.

Na takve stvari, iako zvuče kao sitnice, treba paziti.

Uniseks imena

Uniseks imena su poželjna jer odvajaju dijete od rodnih stereotipova. Pa tako Borna ili Luka za djevojčicu ili Vanja za dječaka više nije neobično za čuti. No, istraživanje sa Sveučilišta Nortwestern pokazalo je da će se dječaci s tradicionalno ženskim imenom, upravo zbog nametnutih rodnih stereotipova, ponašati lošije i agresivnije od dječaka s tradicionalno muškim imenom. Utjecaj imena u tom slučaju je vrlo značajan.

Također, valja i istaknuti da kako izvlačimo nesvjesne zaključke na temelju osoba prema njihovom ponašanju i odijevanju, skloni smo to raditi i kada čujemo ime određene osobe.

Socio-ekonomski status

Primjerice, imena koja vezujemo uz određenu manjinu ili uz određeni socijalni i ekonomski kontekst, mogu značajno utjecati na djetetov kasniji život. Pogotovo, ime koje se snažno veže uz socio-ekonomski status. Isto kao što će prezime Todorić i Mamić uvijek biti vezani uz bogatstvo, ali i kriminal.

Dobar primjer za socio-ekonomski status je ime Emil. Emil je knjiga Emil i detektivi, ali i ime jednog od najbogatijih Hrvata. Baš poput imena Elizabeta. Uvijek će nas asocirati na bogatstvo i na luksuz zbog kraljice Elizabete II.

I za kraj…

Odabir imena vrlo je važna odluka, pa neki roditelji čak devet mjeseci biraju ime, dok ga neki znaju i prije testa za trudnoću. Utjecaj imena na bebin život postoji, ali je vrlo mali. No, važnije od toga je sviđa li se i djetetu i roditeljima to ime. Također, puno važnije od imena je djetetova osobnost i budući život.

Ime se lako promjeni!

Foto: Pexels