Imena za bebu

Zaboravljena imena za dječake koja zaslužuju ponovno biti popularna

imena za dječake

Donosimo popis imena kao ideje za roditelje koji još uvijek nisu odabrali ime dječaku koji uskoro stiže u njihovu obitelj.

Ova imena za dječake su nekada bila vrlo popularna i svaki drugi mališan se tako zvao. Danas se ova imena nazivaju tradicionalna ili retro, a mi mislimo da barem neka od njih zaslužuju staru slavu 🙂

NENAD

Ime nastalo od glagola nadati se s negacijom. Ovo ime su najčešće dobivali dječaci koji su na svijet došli nenadano ili iznenada.

ZLATKO ili ZLATAN

Ovo ime je nastalo po nazivu plemenitog metala – zlata. Značenje je predivno jer odražava koliko maleni dječak znači svojim roditeljima, ali i njihove želje da u životu bude zlatno dijete u svim mogućim smjerovima.

JURAJ, JURA, JURICA, JURE

Ime Juraj potječe od grčke riječi georgós, što znači zemljoradnik, ratar. Izbor ovog imena u davnim je vremenima imalo simbolično značenje jer se smatralo da je osoba pod imenom svetog Jurja zaštićenija i hrabrija od ostalih.

OZREN

Ovo ime nastalo je od arhaičnog glagola ozreti se, pogledati se, što u prenesenom značenju znači „onaj koji ima oštar pogled“.

FRANJO

Ime Franjo dolazi od starofrancuske riječi franz, što znači slobodan. Ime je nastalo prema sv. Franji Asiškom, kojeg je otac od milja zvao Frančesko jer mu je majka bila Francuskinja.

IVICA

Ivica je ime od milja za Ivana što na hebrejskom znači „Bog je milostiv“, a s vremenom je postalo ime za sebe.

JOSIP

Josip je ime hebrejskog porijekla, a dolazi od riječi „josef“ što znači „Bog daje više“. Zbog povijesnih osoba koje su nosile to ime smatra se da ime Josip odlikuje hrabra i pouzdane ljude koji su samostalni i jedinstveni.

BERNARD

Ime je njemačkog porijekla a značenje dolazi od njemačkog Bernhard što znači snažan kao medvjed.

GRGUR

Ime je grčkog porijekla, a značenje dolati od grčkog Gregorios što znači onaj koji je oprezan.

VIKTOR

Ime Viktor nastalo je od latinske riječi victorius što znači pobjeda, a sinonim je za ratnika, pobjednika.

Pronađite inspiraciju za ime i u nekom od sljedećih članaka:

Foto: Pixabay