Zdravlje i prehrana

Dosadni komarci – kako zaštititi djecu?

dosadni komarci

Ah, to je divno toplo ljeto u kojem svi uživamo pred vratima, i baš nas vesele sve popratne pojave koje ono donosi, osim možda jedne. Hmmm, pogađate li već o čemu, tj. o kome se radi?

O jednim malim zujavim dosadnim beštijama koje nam piju krv na slamku i zagorčavaju naš boravak na otvorenom ili mirne ljetne noći kada odlučimo poći u zemlju snova. Dosadni komarci.

Posebnu pozornost treba obratiti na zaštitu dječje kože koja je sklonija iritacijama od uboda izazvanim češanjem, jer kako djetetu dokazati da se ne češka ako ga jakooooo svrbi?

U većini su slučajeva ubodi komaraca i na najmlađoj djeci veoma blagi i prolaze sami od sebe, ali postoje neka djeca koja imaju jaku reakciju na slinu ovih insekata, pa se ubodi komarca kod njih znaju vući od tjedan do mjesec dana.

Ali čak i ubodi koji ne postaju dugotrajniji problem ili iritacija, vrijedni su prevencije – ili tretmana ako je već prekasno spriječiti komarce da se goste krvlju vašega mališana.

Stavite repelent protiv komaraca na djetetovu kožu nakon što se krema za sunčanje upije i slobodno u nastavku dana nastavite koristiti kremu za sunčanje na repelent.

Fizička barijera poput mreže ili dugih rukava i hlača isto je dobra opcija. I naravno, prevencija uboda komaraca znači i prevenciju virusa Zapadnog Nila, koji se u zadnjim godinama zna pojavljivati u našim krajevima, kao i ostalih bolesti koje komarci mogu prenijeti.

Koristite prirodne mirise

-lavanda, pepermint, bosiljak, češnjak i eukaliptus sjajno mirišu i pomažu u odbijanju komaraca. Mnogi od tih mirisa mogu se u obliku esencijalnih ulja nanositi na kožu kako bi svojim mirisom držali komarce podalje od vas i djeteta.

Pažljivo birajte boje

-komarce privlače tamne boje poput crne i tamnoplave, stoga će nošenje svijetle odjeće i dodataka pomoći da ih držite podalje.

Izbjegavajte kombinaciju repelenta i kreme za sunčanje

-proizvodi koji kombiniraju kremu za sunčanje i repelent nisu preporučeni za djecu. Morate iznova nanositi kremu za sunčanje svaka dva sata dok repelent ne bi trebalo ponovo nanositi.

Koristite mrežice za djecu

-mrežice su najbolja zaštita za djecu mlađu od dva mjeseca. Također, korisne su ako želite spavati s otvorenim prozorima i vratima tijekom noći, pa ćete tako spriječiti ulaz ovih napasti.

Pripazite na alergije

Ako je vaše dijete alergično na ubode komaraca, to može razviti jako crvenilo i otok oko uboda. Oralni antihistaminici mogu pomoći djeci koja su dovoljno stara da ih koriste. Pričajte sa svojim pedijatrom o primjerenoj dozi i dobi. Ako oteklina i crvenilo napreduju tijekom 24 sata ili to mjesto postaje bolno, kontaktirajte svog pedijatra.

Kada se radi o hitnom slučaju

Ako primijetite bilo kakav znak da usne, jezik ili kapci natiču ili opazite poteškoće u govoru i disanju, odmah zovite 112 jer je moguće da se radi o anafilaktičkoj reakciji. Ako znate da vaše dijete ima alergiju na ugriz komarca ili ostalih buba, ili je već imalo takvu reakciju u prošlosti, vi ili bilo koja odrasla osoba koja je uz njega trebala bi nositi EpiPen injekciju i znati ju koristiti.

Kako ublažiti reakciju na ubod?
  • Ulje čajevca – smiruje svrbež i djeluje na umirivanje infekcije.
  • Led – nanesite ga odmah nakon uboda jer će umrtviti živce koji uzrokuju svrbež i dijete će se manje češati te time spriječiti infekciju i burne reakcije kože.
  • Soda bikarbona – tapkajte ju na mjesto uboda jer smanjuje upalu i svrbež, a njezina alkalna svojstva neutraliziraju ph balans kože.
  • Jabučni ocat – nekoliko kapi octa razrijeđenoga s vodom u omjeru pola-pola nanesite na komad vate koji ćete prisloniti na ubod.
  • Bosiljak – sadrži kamfor i timol koji smiruju svrbež.
  • Aloa vera – gel ublažava naticanje i svrbež nakon uboda komaraca i ostalih insekata.
  • Med – utrljati na mjesto uboda ako koža već nije oštećena češanjem.
  • Mlijeko i voda – oblog od mlijeka i vode u istom omjeru stavite na mjesto uboda i smanjite upalu.
  • Gelovi – umirujući gelovi bez konzervansa i alkohola koji su dermatološki testirani hlade i vlaže kožu te tako smiruju alergijsku reakciju.

Foto: Freepik