Zdravlje i prehrana

Prirodna zaštita od komaraca

Koliko gnjave odrasle, toliko gnjave i djecu, no u zaštiti treba biti oprezan jer je dječja koža, pogotovo onih najmanjih, iznimno nježna i osjetljiva. Kod eventualnog korištenja nekih od sredstava imajte na umu da se sredstva koja sadržavaju aktivnu tvar DEET ne smiju koristiti do drugog mjeseca djetetove dobi, ni na ručicama ili šakama kod male djece bez obzira na to o kojem se obliku radi (sprejevi, gelovi, stikovi). Prirodni repelenti potpuno su neškodljivi za zdravlje, a mogu biti djelotvorni kao i komercijalni.
Donosimo vam pet prirodnih recepata za zaštitu cijele obitelji.

Citronela – broj 1 u zaštiti od insekata
Citronela je najbolje sredstvo u zaštiti od mnogih insekata, pa tako i komaraca. Eterično ulje citronele možete pomiješati s baznim uljem i utrljati na kožu neposredno prije izlaska. Možete ga koristiti i u difuzerima ili mirisnim lampicama, a postoje i već gotovi mirisni štapići s citronelom koje možete koristiti na otvorenome. Pomiješajte 5 ml eteričnog ulja citronele, 2 ml eteričnog ulja himalajskog cedra, 2 ml eteričnog ulja prave lavande, 1 ml eteričnog ulja egipatskog geranija sa 100 ml 70-postotnog alkohola. Prije upotrebe smjesu dobro promućkajte. Repelent s citronelom treba nanositi nešto češće nego klasično sredstvo protiv komaraca, otprilike svaka 2-3 sata.

Ulje čajevca
Ulje čajevca efikasno odbija komarce, a uz to poboljšava stanje kože i olakšava mnoge kožne tegobe. Poznato je da odbija ne samo komarce, nego i uši, mrave te mnoge druge insekte koji ujedaju. U bocu s raspršivačem od 200 ml ulijte 60 ml ulja čajevca i do kraja dopunite destiliranom vodom. Prije upotrebe protresite, poprskajte kožu i razmažite. Po potrebi ponovite.

Organsko sojino ulje
Istraživanje objavljeno u The New England Journal of Medicine otkriva da su repelenti napravljeni od sojinog ulja jednako učinkoviti kao oni s DEET-om (najčešća korištena kemikalija za tjeranje kukaca). Ovo je ulje jeftin i pristupačan način zaštite od komaraca. Ima SPF 10 te odlično štiti i vlaži kožu. Kod nabave sojinog ulja pripazite da ne sadržava GMO.

Lavanda
Eterična ulje prave i širokolisne lavande odlični su repelenti. Za zaštitu od komaraca, razrijedite ih u baznim uljima. Dobra su i za ublažavanje svrbeža nakon uboda, a toliko su nježna da se i nerazrijeđena mogu mazati na kožu bebe. Jednostavno nanesite kap – dvije na bolno mjesto. U svrhu zaštite od komaraca možete koristiti i macerat lavande.

Češnjak
Češnjak je općepoznat po svojim mnogobrojnim ljekovitim svojstvima, ali je malo poznato da djeluje i kao repelent. Ako vam njegov miris ne smeta, slobodno se natrljajte češnjakom i komarci će vas zaobilaziti u široku luku. Režnjeve češnjaka možete ostaviti na mjestima gdje inače komarci ulaze u kuću da zaštitite svoj dom.