Bebe i mališani

Dijete plače u javnosti: kako se nositi s takvim situacijama

dijete plače u javnosti

Plakanje u javnosti i vrištanje na nepoznatom terenu nikad nisu dobrodošli.

Bilo da ste na ručku, u trgovini ili samo šećete gradom, kada se dijete uznemiri nikome nije ugodno. Kad dijete plače u javnosti osjećate na sebi sve moguće poglede, želite što prije riješiti situaciju, ali ne znate kako. Zato treba imati nekoliko trikova u rukavu za takve situacije.

Koristite dudu

Duda možda neće u potpunosti riješiti problem, ali može utišati i malo smiriti bebu za prvu ruku.

Podsjetite se da ništa ne radite krivo

Duboko udahnite. Prođite u glavi kroz mentalni spisak. Je li dijete možda: gladno, žedno, umorno, nešto ga žulja? Ako nije ništa od toga, onda jednostavno prihvatite da ima loš trenutak. Niste vi zbog toga loš roditelj.

Pronađite čarobni gumb

Većina beba ima taj neki čarobni položaj koji ih vrlo brzo umiri. Samo ga treba znati pronaći. Na primjer, možda vašu bebu umiruje to što će pritisnuti svoj trbuščić duž cijele vaše ruke i osloniti se na nju kao mali ljenjivac. Taj položaj i inače može biti udoban za bebe koje imaju probleme s trbuhom. 

Smirite se i nastavite dalje

Osjećate da je beba gladna, no znate da ste kod kuće za doslovno tri minute. Tada je najboljem posložiti si veću sliku u glavi, i samo mirno nastaviti dalje. Nema smisla živcirati se u posljednjem trenutku. 

Podignite ju

Možda upravo jurite po prolazima trgovine, vaša beba plače, vi želite obaviti svoje, razina stresa vam skače do neba. Kako nemate vremena za razmišljanje, vjerojatno ćete nešto zaboraviti ili kupiti nešto krivo. Zato, ako baš niste u vremenskoj stisci, radije umirite bebu, podignite ju i malo ju nosite dok ne dođe k sebi. Može ju čak i nahraniti ako trgovina ima kafić ili prostor za dojenje. Ostatak kupovine proći će znatno mirnije.

Foto: Freepik