Bebe i mališani

Bebe imaju tajne vještine! Znate li koje su?

bebe imaju tajne vještine

Bebe su čudo prirode. Još otkako su u trbuhu njihov razvoj u malog čovjeka ne prestaje fascinirati ljude. Čudesni spoj genetike i prirode od beba je napravio male čarobnjake koji imaju tajne vještine!

Bebe prepoznaju emocije

Iako je još mala i ne priča, ona točno zna kada ste neraspoloženi ili tužni. Prema istraživanju koje je provedeno u Londonu, bebe reagiraju na emocije u ljudskom glasu već u trećem mjesecu života. Rezultati su dobiveni skeniranjem mozga ispitivanih beba, koje su za to vrijeme spavale, pomoću uređaja za funkcionalnu magnetsku rezonanciju.

Bebe vole ritmične tonove

Bebi nije potrebna potpuna tišina za spavanje. Stručnjaci smatraju da bi čak bilo poželjno čuti tihe ritmičke zvukove dok tone u san. Pored klasične glazbe i otkucaja kazaljki sata, bebi također godi zvuk perilice, usisavača ili klima-uređaja – ali u susjednoj prostoriji.

Bebe vjeruju osobnom iskustvu

Kanadski stručnjaci sa Sveučilišta Concordia utvrdili su da djeca u dobi od 13 do 16 mjeseci života oponašaju glasove, postupke i izraze lica odraslih osoba. Ali, to neće učiniti ako ih je ta osoba prethodno na neki način prevarila. Mališani u najmlađoj dobi uče kome vjerovati na temelju osobnog iskustva, tako da se onima koji jednom nasjednu na neku “prijevaru” odraslih, to više neće ponoviti.

Bebin plač – najneugodniji zvuk

Znanstveno je dokazano da je najneugodniji zvuk na svijetu – dječji plač. Tim američkih znanstvenika zaključio je da je plač gori i od zvuka cirkularne pile dok se sijeku drva, pa i od grebanja noktima po školskoj ploči.

Bebe prepoznaju glas

Velški su znanstvenici otkrili da bebe jednako reagiraju na glas roditelja bez obzira na to govore li oni materinjim ili tuđim jezikom. Dr. Gates tvrdi da bebe, barem u prvoj životnoj fazi, “razumiju” roditelje na temelju tona njihova glasa, a ne riječi.

Bebe su ljubomorne

Psiholozi tvrde da se ljubomora javlja čak i kod djece od godinu i pol dana, posebno ako se u tom razdoblju pojavi novi član obitelji (beba). Iako je nejasno kako se dijete u toj dobi uopće može osjećati ugroženo od mlađeg člana, u njegovu je ponašanju ljubomora vrlo izražena. Utvrđeno je i da djevojčice više pokazuju ljubomoru od dječaka.

Bebe su zdravije ako spavaju uz majku

Pedijatri tvrde da je za zdravlje djetetova srca bolje ako spava pokraj mame prve tri godine života. Doktor Bergman zaključio je da beba spava lošije ako nije uz majku te da je zbog toga njezino malo srce pod stresom.

Bebe razlikuju dobro i loše

Bebe su u stanju razlikovati dobro od lošeg već od navršenih šest mjeseci života, ustanovili su znanstvenici. Istraživači su bebama različite dobi ponudili da izaberu između lutaka koje su prethodno vidjele da se ponašaju dobro ili loše, i otkrili da im je bila draža “dobra lutka”. Neke su jednogodišnje bebe od kojih je zatraženo da uzmu slatkiše od “loše lutke” čak udarale tu igračku po glavi.

Foto: Freepik