Trudnoća i porođaj

Trudnički grudnjak: 10 stvari koje morate znati

trudnički grudnjak

Tijekom trudnoće dolazi do bujanja cijelog tijela, pa tako i grudi, koje su uz trbuščić najosljetljiviji dio tijela. Trudnički grudnjak treba birati pažljivo kao i donje rublje koje bi trebalo biti pamučno i prozračno.

Tijekom trudnoće grudi mogu narasti i do pet brojeva što znači da im treba dobra potpora, ali i udobnost. Trudnički grudnjak bi trebao biti čvrst i udoban kako se mišići ne bi opustili, a pogotovo nakon poroda i prestanka dojenja,

Odgovare na sve nedoumice o kupnji grudnjaka, pročitajte u nastavku:

1. Kada trebam kupiti trudnički grudnjak?

Najbolje je vrijeme za kupovinu otprilike mjesec dana prije termina porođaja. Nikako nemojte kupovati grudnjak u prvom i drugom tromjesečju trudnoće jer će vaše dojke rasti kako mlijeko bude nadolazilo.

> TRI STVARI KOJE NISTE ZNALI O SVOJIM GRUDIMA

2. Koliko on čvrst mora biti?

Prilično – posebno u onom dijelu koji ide preko vaših leđa. Izaberite grudnjak koji ima pojačanja u stražnjem dijelu kako biste dijafragmu. Košarice moraju biti čvrste i dovoljno prostrane da ne bi pritiskale dojke, a stražnji se dio usijecao u vaša leđa.

3. Koji je kroj najbolji?

Grudnjak mora biti tako dizajniran da ga možete otkopčati jednom rukom (jer ćete u drugoj držati bebu) i bez puno odugovlačenja ponuditi dojku svojoj bebi. Dobro je da onaj dio koji se nalazi na bradavici bude mekan jer bi vam u vrijeme dojenja bradavice mogle biti posebno osjetljive.

4. Trebam li nositi grudnjak i tijekom spavanja?

Ako će vaše dojke biti pune mlijeka, bit će vam možda teške i bolne, tada bi vam grudnjak moga pomoći da se osjećate bolje. U tom slučaju vam savjetujemo da kupite još jedan grudnjak za noć – koji će biti tanji i manje čvrst od dnevnoga.

5. Mora li trudnički grudnjak biti ružan?

Ni slučajno! Mnogi proizvođači danas proizvode grudnjake koji su i praktični i lijepi. Iako je najveći izbor onih jednobojnih, najčešće bijelih, potrudite li se, pronaći ćete i one drugih boja. Čak i s uzorkom.

trudnički grudnjak

6. Koji je materijal preporučljiv?

Za svaki je grudnjak, pa i trudnički, dobro da bude od pamuka kako bi vaša koža mogla slobodno disati.

7. Koliko trudničkih grudnjaka moram imati?

Budete li samo dojili svoju bebu prvih šest mjeseci, odnosno do godine dana, tada će vam tijekom tog razdoblja sigurno trebati nekoliko grudnjaka.

Koliko ćete ih „iznositi“ u toj godini, ovisi o mnogo toga – i o veličini vaših dojki i količini mlijeka, učestalosti dojenja, pa i vašoj bebi. Možete li si to priuštiti, bilo bi najbolje da odmah kupite tri grudnjaka – dok jedan nosite, drugi će biti na pranju, a treći će čekati u ladici u slučaju da mlijeko procuri u nezgodan čas.

8. Zašto je važno da grudnjak bude udoban?

Zato što vaše dojke proizvode mlijeko. Da bi mliječne žlijezde dobro radile, trebaju biti slobodne kako ništa ne bi sprječavalo slobodan prohod mlijeka.

9. Trebam li doista trudnički grudnjak?

Možete li naći običan grudnjak koji je čvrst a udoban, i zadovoljni ste njime, ne morate nužno kupovati trudnički grudnjak. No, ne zaboravite da je trudnički grudnjak dizajniran tako da je praktičniji ženama koje doje.

> KAKO SE GRUDI MIJENJAJU U TRUDNOĆI

10. Što da učinim s njima kad prestanem dojiti?

Kad prestanete dojiti, vaše će se dojke smanjiti. I taj će vam grudnjak biti prevelik. Osim toga, zaželjet ćete se onih lijepih, seksi grudnjaka koje ste prije nosili, i ni trenutka nećete zažaliti za trudničkim.

Ako je vaš trudnički grudnjak u dobrom stanju, ponudite ga prijateljici ili poznanici koja očekuje bebu ili je rodila i doji. Bit će vam zahvalna jer ste joj uštedili nekoliko sati kupovine i biranje grudnjaka.

 

Foto: Freepik