Svaštarica

Zamišljeni prijatelj – ima li ga vaše dijete?

Zamišljeni prijatelj

Zamišljeni prijatelj – ima li vaše dijete? Ili čak cijeli zamišljeni paralelni svijet? Ne brinite se, to može biti samo dobro za njega ili nju!

Čak i ako je vaše dijete starije, sve tamo do početka tinejdžerskih godina, sposobnost da stvori zamišljeni svijet i da o njemu priča povezuje se s kreativnošću i sposobnošću pričanja priča. Zamišljeni prijatelj najčeš+će se javlja kod trogodišnjaka i četverogodišnjaka.

Često se stvari razvijaju tako da dijete u ranim godinama ima zamišljenog prijatelja, da bi se poslije to pretvorilo u cijeli paralelni svijet. No, prvotni zamišljeni prijatelj često nije dio novog zamišljenog svijeta. Čini se da su djevojčice i dječaci ovdje izjednačeni, nema pravila.

Isto tako, tijekom jedne provedene studije pokazalo se da, usprkos mišljenju da su to njihovi svjetovi, djeca često dijele te svjetove s drugima i ponekad su spremna čak zajedno s vršnjacima graditi isti svijet.

Roditeljima se savjetuje da prihvate taj svijet, ali ga nikako ne bi smjeli kontrolirati. Mališani koji imaju svog zamišljenog prijatelja imaju stalnog partnera u igri i pomoć za razumijevanje svijeta u kojem žive. Možda se tako ne čini, ali vrlo dobro znaju da taj prijatelj postoji samo u mašti i nije dio realnog svijeta.

Foto: Unsplash