Zdravlje i prehrana

Upala slijepog crijeva – jednog od najproblematičnijih organa

Jeste li znali da je crvuljak, poznatiji kao slijepo crijevo, jedan od najproblematičnijih organa u dječjem probavnom sustavu?

Taj „zaostali“ dio crijeva koji, sudeći prema istraživanjima, ne služi ničemu, često uzrokuje velike probleme, a ako se njegova upala ne dijagnosticira na vrijeme, može dovesti i do kobnih posljedica.

Što je zapravo slijepo crijevo?

Slijepo crijevo je početni dio debelog crijeva iako ono samo po sebi nije “slijepo”. Naime, prema liječnicima slijepo crijevo je onaj dio debelog crijeva koji kao vrećica završava u tankom crijevu. Ono što laici nazivaju slijepim crijevom je pak crvuljak koji izlazi iz debelog crijeva, te se ne spaja s ostatkom crijeva, već visi okrenut prema zdjelici.

Slijepo crijevo odnosno crvuljak komad je debelog crijeva najčešće dug do osam cm, a debljine do sedam mm.

Epitet nepotreban slijepom crijevu se “lijepi” jer je nepotreban ostatak iz prošlosti razvoja čovjeka.

slijepo crijevo

Upala slijepog crijeva: simptomi

Upala slijepog crijeva ili apendicitis je akutna upala koja izaziva jaku abdominalnu bol, gubitak teka i osjetljivost trbušnog predjela na dodir.

Kada slijepo crijevo odnosno crvuljak boli bol se širi donjim desnim kvadrantnom trbuha, a bol će se povećavati kašljanjem, kihanjem ili smijanjem. Općenito naprezanjem trbušnih mišića.
Kod djece ćete bol u crvuljku prepoznati kada će imati problema s dizanjem iz kreveta, često će ostajati u “skvrčenom” položaju. Stariji mališani će se požaliti na bol u trbuhu.

Kod dojenčadi bol neće biti lokalizirana, a osjetljivost čak može i izostati. Također, često je rektalna temperatura povećana između 37.7 i 38.3 stupnja.

Upala slijepog crijeva: simptomi kod djece
  • mučnina i povraćanje
  • povišena temperatura
  • bol na desnoj strani trbuha, a ponekad i u leđima
  • bol koja ne prolazi i nakon promjene položaja
  • posebice bol pri ekstenziji desnog kuka – primjerice pri spuštanju niz stepenice
  • često mokrenje
  • proljev
  • opstipacija
slijepo crijevo
Upala slijepog crijeva: dijagnoza

Dijagnozu liječnik postavlja na temelju kliničke slike, odnosno klasičnih simptoma upale crvuljka.

Ako primjerice izvor boli nije jasan liječnik će učiniti CT s kontrastom kako bi se uvjerio u postojanje upale prije operacije.

 

Foto: Freepik