Obitelj

Zahvalnost se može naučiti – i mora! Ali kako?

pitajmamu-zahvalnost

Jesu li se vaši mališani ikada razočarali kad na Božić nisu dobili baš sve što su tražili, nego samo 4 od pet stvari? Sigurno ste pomislili (ili rekli) „baš su nezahvalni!“ Zahvalnost se može (i mora) naučiti, a evo kako to možete napraviti.

Naučite ih zahvalnosti
  1. Izložite ih stvarnosti

Vrlo je lako živjeti u svom balončiću koji stvaraju mediji i reklame odvajajući nas od ostatka svijeta. Ako imate priliku, povedite mališane u neku siromašniju zemlju i pokažite im kako ljudi „drukčije“ žive. Prošećite mjestima na kojima se okupljaju beskućnici, pa im ispričajte o takvim ljudima. Skrenite im pažnju na to kako žive, ali zadržite pozitivan stav prema njima. Tako usvojena zahvalnost je snažnija od bilo koje priče.

  1. Budite zahvalni roditelji

Djeca uče od nas, kako sve, pa tako i ovo – to ne možemo birati. Pobrinite se da žive s roditeljima koji su zahvalni za sve što imaju, koji to često iskazuju, a potražite za to i potvrdu u načinu na koji mališani žive.

  1. Nemojte ih razmaziti

Znate što? Djeca koja imaju više stvari nego što im treba – više ne vole niti ono što imaju.

Kad roditelji pomažu hraniti tu nezahvalnost, tada smanjuju šanse da dijete nauči iz zahvalnost kod djece. Razmislite o tome.

  1. Neka zarade stvari

Kad djeca nisu svjesna prirodne povezanosti posla i nagrade, izgubit će i povezanost između dobrih stvari i zadovoljstva. Teško je biti zahvalan ako vam sve samo „pada s neba“.

Kad požele nešto što nije nužno imati, obavijestite ih da će morati zaraditi za to. Nakon toga, sjednite i smislite plan zarade. I ne odustajte od tog. Nećete vjerovati kako će cijeniti zarađenu nagradu.

  1. Neka ponekad ne dobiju ono što žele

Vi ste roditelj i možete pomalo manipulirati pravilima igre – za dobar cilj. Pobrinite se da ponekad ne dobiju slatkiš koji žele. Neka osvijeste da ipak ne mogu sve u životu imati – i da to nije dobro za njih.

  1. Neka povremeno služe drugima

Podijelite zajedno ručak sa susjedom koji nema dovoljno. Odnesite poklone u dom za nezbrinutu djecu. Provjerite možete li podijeliti ručak u pučkoj kuhinji. Naučite ih da moraju dijeliti s onima koji nemaju ništa – i da oni stvarno postoje.

  1. Naučite ih da budu velikodušni

Ovo je ipak još jedan korak više. Velikodušnost nije podijeliti ostatke s nekim. Velikodušnost podrazumijeva određenu žrtvu, a ujedno i košta. Prava, istinska velikodušnost je ogroman korak ka zahvalnosti. Zajedno kupite poklon koji bi i vaše dijete rado primilo (a znate da mu nije nužan), pa ga odnesite nekom djetetu koje takav poklone neće nikada dobiti.

  1. Nikada ih nemojte izvlačiti od odgovornosti

Kad klincima ne dopustite da osjete posljedice svojih odluka ili djela, uskratit ćete im ključne lekcije i oni neće razumjeti zašto bi trebali biti zahvalni. Ako mislite da su takve lekcije preteške ili prestroge – oni nikad neće u potpunosti naučiti.

Foto: Freepik.com