Trudnoća i porođaj

Velika je sreća imati mirnu i zdravu trudnoću, zar ne?

nifty, sreća, trudnoća, trudnica

Koliko dugo si čekala na prvi plusić? Mjesec ili dva? Tri godine? Možda se pokazao sasvim neočekivano?

Kakogod bilo, sigurno se slažeš da je osjećaj kada u tvojem tijelu raste novi život, zaista nešto posebno. Učinila bi sve da to malo čudo zaštitiš, osiguraš i ponudiš mu cijeli svijet.

Nije ništa čudno da si prije svakog ginekološkog pregleda ushićena, nestrpljiva i istovremeno zabrinuta, hoće li sve proći u redu, je li sve onako kako mora biti.

Strah u zrelijim godinama

Mnoge buduće majke su, kada su trudne u zrelijim godinama, izložene posebnom strahu. Zabrinute su oko zdravlja svoje bebe, posebice ako se na pregledu nuhalnog nabora ustanovi postojanje povećanog rizika i mogućnost da se dijete rodi sa nekom od najčešćih genetskih bolesti.

Pregled nuhalnog nabora prolazi svaka trudnica, tada je najčešće prvi puta na pregledu prisutan i budući otac djeteta. To je prvi “ozbiljniji” pregled u trudnoći, jer se već tu gleda postoji li rizik da plod ima Down sindrom ili neki drugi poremećaj ili bolest.

Ginekolog pomoću ultrazvučne sonde preko trbuha promatra plod, koji već tada ima sve obrise maloga čovjeka. Pregled se izvodi između 10. i 14. tjedna trudnoće.

nifty, trudnoća, trudnica, test

Što ako se pojave nepravilnosti

U slučaju da mjere nuhalnog nabora ukazuju na moguću genetsku nepravilnost, potrebno je napraviti detaljniji pregled jer je pouzdanost mjerenja nuhalnog nabora 70%, što znači da zbog raznoraznih čimbenika može davati krivi rezultat. Na rezultate također može utjecati prekomjerna tjelesna težina, ispunjenost crijeva, pomicanje tijekom pregleda, položaj fetusa za vrijeme pregleda ili abnormalno manja količina plodne vode.

Donosiš li odluku između invazivnih pregleda (na primjer amniocenteze)  ili neinvazivnih pregleda (Nifty test)?

Razlika između prvog i drugog izbora je jako velika; invazivni postupak znači da se za dobivanje uzorka ulazi u tijelo (konkretno pri amniocentezi iglom kroz trbuh) i zbog toga nosi sa sobom rizik od pobačaja, krvarenja, preuranjenog poroda… dok su u međuvremenu neinvazivni postupci potpuno sigurni za tebe i za tvoje dijete.

Upravo zbog tog rizika kojeg sa sobom nose invazivni postupci, većina se roditelja odlučuje za Nifty test, koji je siguran i jednostavan. Trudnici se izvadi krv iz pregiba na ruci, krv se šalje na analizu.

Rezultati

Rezultati koje dobije trudnica u roku od 6 do 8 dana su više od 99% pouzdani, zato je to odličan izbor nakon pregleda nuhalnog nabora. Mnogi budući roditelji se za Nifty test odlučuju unatoč urednom nalazu nuhalnog nabora, jer žele biti sigurni i u miru prolaziti kroz trudnoću.

Ukoliko svojem djetetu želiš sve najbolje, zasigurno ćeš  i sama napraviti sigurniji izbor, koji neće imati negativnog utjecaja na tebe ili plod. Sreću u trbuhu je potrebno paziti, čuvati i osigurati najbolje okruženje za zdravi rast i razvoj.

Neka tvoj prvi plusić mirno proživi trudnoću i zdravo razdoblje u trbuhu, sve dok nije potpuno spreman na naš veliki svijet…

Više informacija o testu NIFTY pronađite na www.nifty-test.hr

Foto: Shutterstock