Razvoj bebe

Razvoj bebe: 17 mjeseci

razvoj bebe, 17 mjeseci

Beba sa 17 mjeseci konačno, na olakšanje roditelja, može biti neko vrijeme sama sa svojim igračkama. No, u toj dobi igračke neće olako dijeliti s drugima.

Sa 17 mjeseci mališan može pokupiti igračke i hodati s njima, a vjerojatno može i trčati u ravnoj liniji. Uči putem pokušaja i pogrešaka – napravi nešto, vidi radi li to, a potom pokuša nešto drugo. Beba sa 17 mjeseci postaje posesivna oko svojih igračaka, te ih neće olako dijeliti sa drugom djecom.

Kako komunicira?

Mališan može napraviti ono što ga zamolite, recimo donijeti svoju šalicu. To je i prilika u kojoj će se beba sa 17 mjeseci rado dokazivati i pomoći roditeljima. Ljubav pokazuje grleći i ljubeći vas te može mahati za pozdrav. Zna otprilike 10 riječi i rado će ih u svakoj prilici izgoviriti sve, a ponekad i u istom dahu. Ovo je pravo vrijeme za čitanje slikovnica i učenje imena životinja i objekata u okolini.

Beba u dobi od 17 mjeseci ima prave ispade ljutnje i bijesa koji se najčešće manifestiraju plaćem i vikanjem “ne.”To je sasvim normalan dio razvojnog puta!

Kako možete pomoći?

Sada s njim imate mnogo više posla (i zabave) jer zapitkuje, odgovara vam i želi sve istražiti. Pružite mu mnogo aktivnosti i izlazaka, a kako postaje sve pokretniji, neprestano ga nadzirite. S bebom od 17 mjeseci imate pune ruke posla, ali zabava tek postaje zabavna!

Ispadi bijesa mogu biti naporni i nezahvalni, ali svakom pristupite hladne glave i držeći se onoga što ste rekli. Beba u toj dobi ne može razumijeti opasnosti oko sebe, ali mora naučiti da mora slušati roditelje.

Foto: Freepik