Razvoj bebe

Razvoj bebe: Prvi mjesec u životu bebe

beba, prvi mjesec, razvoj bebe

Napokon ste upoznali svoju bebu i baš sve vam je novo i zanimljivo.  Što beba zaista radi prvi mjesec i kako joj pomoći da napreduje? Sasvim je prirodno da želite saznati više o prvim tjednima svoje bebe.

Što beba radi?

Iako se tek rodila, vaša beba već refleksno izvodi pokrete kao kod hodanja. Ako je držite tako da joj stopala dodiruju ravnu horizontalnu površinu, radit će sitne korake. Šake su joj većinom stisnute, a ako joj stavite prst na dlan, zgrabit će ga. Promatrat će vas dok joj govorite i možda će početi oponašati izraze vašeg lica.

SAZNAJ VIŠE – Grčevi kod beba

Prvi mjesec je ujedno i najintenzivniji jer tada se i mama i beba uče jedna na drugu, dojenju, spavanju i općenitu uhodavanju u dnevni i noćni ritam.

SAZNAJ VIŠE – Prvi pregled novorođenčeta

Kako prvi mjesec komunicira?

Nije sve što sada radi slučajno i besmisleno – već kada istekne prvi mjesec vaša će se beba početi smiješiti u snu. Također, plakanjem će vam reći kada nešto treba, kao što već jako dobro znate!

Kako možete pomoći?

Jedan od načina na koje beba uči i razvija se je oponašanje vaših izraza lica, pa se stoga ne ustručavajte zabaviti ju raznim izrazima lica. Da, kreveljenje je u ovoj fazi učenje! Dakle, isplazite jezik i malo se kreveljite te promatrajte hoće li vas pokušati oponašati.

Foto: 123RF