Razvoj bebe

Razvoj bebe: 28 mjeseci

28 mjeseci, razvoj bebe po mjesecima

Klinac u dobi od 28 mjeseci je pravi mali uragan, što znači da je vrijeme da roditelji opet osiguraju svoj dom.

Što sada radi?

S dvadeset osam mjeseci morao bi biti sposoban pospremiti igračke s kojima se igrao, što će vaš život učiniti lakšim!

No, to ne znači da će to učiniti. Dapače, sukladno kampanji vježbanja slobodne volje biti će potrebno kompromisa da to i učini. Neka vam pospremanje igračka, kao i odijevanje, ali i pranje zuba, te hranjenje, postanu rutina.

U dobi od 28 mjeseci klinci su pravi mali uragani koji vole vježbati u svakoj prilici. Stoga, vrijeme je da nanovo osigurate svoj dom od neželjnih nesreća, ali i da razgovarate s klincem o potencijalnim opasnostima.

Škare, noževe i alate držite podalje od vašeg klinca, a držite se one stare “daleko od oka, daleko od srca.” Oni su naime, jako znatiželjni.

Kako komunicira?

Sada može izraziti više osjećaja, poput stida, prkosa i povrijeđenosti. Kada govori, pomaže si rukama i upiranjem prsta u ono o čemu govori kako bi lakše objasnio što želi.

Sramežljivost je isto dio njegove komunikacije, a posebice sa neznancima. Pokrivanje očiju i glave kada nešto skrivi ili se uvrijedi je normalna faza i proći će.

Kako možete pomoći?

Obveze poput pospremanja pretvorite u igru. Izazovite ga da pokaže koliko brzo može ukloniti igračke s poda. Na taj će način učiniti ono što želite i pritom se zabavljati – savršeno za oboje!

 

Foto: Usplash