Razvoj bebe

Razvoj bebe: 27 mjeseci

27 mjeseci, razvoj bebe

Počelo je vrijeme sramežljivosti za vašeg mališana. Ali i igranja dvostrukih uloga – doma su mali nevaljalci, a u vrtiću pravi anđeli. Sve je to dio njihovog normalnog razvoja.

Što sada radi?

S 27 mjeseci mališan će više komunicirati s drugom djecom ako je do sada imao dosta prigoda igrati se s njima. No prijateljstva će mu i dalje biti kratka, a on svadljiv.

Puzzle i razne slagalice bi mališanu od 27 mjeseci mogle biti vrlo zanimljive, prvenstveno jer su mu motoričke vještine napredovale pa će ih slagati s lakoćom.

Vaš mališan će također voljeti sve sitnije igračke s kojima se dosad nije imao priliku igrati. To uključuje razne sitne figurice, pa čak i gumbe.

Kako komunicira?

Razgovor mu postaje sve zreliji i možete s njim razgovarati kao s malom osobom, a ne bebom. Možete mu objasniti zašto se stvari događaju, a on će početi postavljati pitanja. Također, postat će korisniji – povjerite mu poruku i on će je znati prenijeti pravoj osobi!

Tvrdoglavost je i dalje uporna, a povremeno i svadljiva, no to nije ništa što čvrst stavi i miran govor neće popraviti. Nastojte upamtiti da je sve to dio njihovog odrastanja.

Kako možete pomoći?

Uključite se u zajedničke aktivnosti i nemojte se ponašati kao da je mališan netko tko je posve pod vašom kontrolom. Dopustite mu da u dijelu vrta bude sam svoj gazda i dajte mu mogućnost da se zaprlja u pješčaniku.

Vrlo im je važno da u dobi od 27 mjeseci imaju mogućnost samostalno odlučivati o nekim svojim postupcima. Stoga, kako bi i njima, ali i sebi olakšali odredite racionalne izbore poput “hoćeš li da idemo na sladoled ili da idemo u park” ili pak kompromise poput “idemo zajedno pospremiti igračke, pa idemo u šetnju.”

Foto: Unsplash