Razvoj bebe

Razvoj bebe: 23 mjeseca

razvoj bebe, 23 mjeseca

Klinac s 23 mjeseca počinje pokazivati interes za igru s drugom djecom, a pogotovo one koje uključuju fizičke aktivnosti poput lovice ili oponašanja.

Što sada radi?

S 23 mjeseca većina djece može hodati unazad, a neka mogu stajati na vršcima prstiju i skakati na mjestu. Imajte na umu da se mališani razvijaju različitom brzinom i vjerojatno nije riječ o nikakvoj teškoći ako vaš nije toliko aktivan. Ako ste zabrinuti zbog njegova razvoja, savjetujte se s liječnikom.

Igra s drugom djecom postaje sve izraženija, a pogotovo ona koja uključuje lovice ili pak oponašanje.

Oblačanje, a pogotovo svlačenje je u dobi od 23 mjeseca omiljena aktivnosti koja će se upražnjavati kada mama neće gledati. Također, ako klinac ima omiljeni odjevni predmet tražit će da ga nosi stalno i u vremenskim aktivnostima koje ne odgovaraju. Primjerice, nije neobično da klinac u dobi od 23 mjeseca želi na vruće ljeto izaći u omiljenim čizmama i sa zimskom kapom.

Kompromis vam je i dalje najbolji prijatelj, ali i obrana!

Kako komunicira?

Počinje razumijevati posljedice svojih postupaka, pa tako zna da će se sadržaj šalice proliti ako je ispusti. No, to ne znači da će prestati isprobavati posljedice svojih postupaka. 23 mjeseca su također vrijeme kada NEĆU postaje sve čvršči i odlučniji, a njihove ideje sve jasnije.

Molbe postaju sve izraženije, pa tako i vokaliziranje specifičnih želja.

Kako možete pomoći?

Dajte mu mnogo poticaja kako biste mu pomogli da razvije svoj sve bogatiji rječnik. Pjevajte pjesme i čitajte im knjige, a poglavito razgovarajte. Postavljajte im pitanja, podpitanja i protupitanja kako bi razvili njihovu maštu. U dobi od 23 mjeseca klinci su sposobni pratiti zaplet jednostavne knjige.

Foto: Pixabay