Razvoj bebe

Razvoj bebe: 20 mjeseci

razvoj bebe, 20 mjeseci

Beba s 20 mjeseci je pravi mali atleta koji je tek počeo uviđati svoje trkačke i skakačke sposobnosti. U toj dobi klinci otkrivaju i sve veći raspon svojih emocija.

Što sada radi?

S dvadeset mjeseci možete mališanu dati bojice i on će šarati i vući crte po cijelom papiru. Premda mu crtanje ništa ne znači, nije sve slučajnost – pokušavat će uravnotežiti črčkarije na desnoj strani s onima na lijevoj kako bi stvorio svoje zbrkano remek-djelo.

20 mjeseci je pravo vrijeme da vašem klincu date loptu koju će pokušati lupati po dvorištu. Ponekad će igra s vašim klincem od 20 mjeseci biti zahtjevna jer ovo je vrijeme kada će pokušavati stvari raditi na svoj način i bez vaše pomoći.

Samopozdanje na nogama raste tako da će u ovoj dobi trčati kao maratonci samo što će se teško znati zaustaviti bez padanja ili pak skrenuti bez ogrebotina.

Kako komunicira?

Rječnik mu se neprestano proširuje do otprilike 50 riječi i od sada će početi slagati rečenice od dvije riječi. Mogao bi biti sposoban pratiti veoma jednostavne priče i govoriti vam kada vi i ne počnete razgovor. Bebe u dobi s 20 mjeseci pravi su mali kotao riječi i osjećaja, a poglavito onih ekstremnih poput velike sreće, ali i ljutnje.

Kako možete pomoći?

Pričajte mu priče i nasmijavajte ga. Dajte mu slobodu da radi različite stvari i budite spremni na čišćenje nakon toga. Dok to radite, neka vam pomaže!

Klincima s 20 mjeseci treba puno aktivnosti, pa se ne čudite što vaš klinac trči. Spremite lopte i jednostavne sportske rekvizite kako bi zajedno vježbali.

Foto: Freepik