Razvoj bebe

Razvoj bebe: 13 mjeseci

razvoj bebe, 13 mjeseci

Beba s 13 mjeseci će prohodati ili je u prohodavanju. Magično je to vrijeme u kojem će vaša beba od 13 mjeseci otkriti čari svijeta na dvije godine, a to znači da postaje nezaustaviljva sila koja brzo raste, a još brže uči.

Što sada radi?

S 13 mjeseci mališan neće samo istraživati, nego i eksperimentirati. Istu će stvar pokušati obaviti na različite načine, a mogao bi oponašati vaše podsvjesne geste, poput lupkanja prstom ili određenog izraza lica. Otprilike polovina beba napravit će svoj prvi samostalni korak. Prve korake popratite s puno pljeskanja i ohrabrivanja, ali nemojte očekivati da će beba instantno prohodati. Ovo je period kada će beba otkrivati svijet na dvije noge i na njemu novoj visini. To pak znači da će ponekad čelo biti puno masnica, te da će sve sa stola pokušati doseći i staviti u usta.

Kako komunicira?

Sada, kada je mališan stariji, razvija se način na koji komunicira s odraslim osobama i svjestan je utjecaja koji na njih ima. Voli se igrati i zadirkivati druge te uživa u reakcijama koje dobiva od ljudi. Poglavito, to znači da će ponavljati radnje koje vidi da kod okoline izazivaju reakciju. Primjerice, vikati će ba-ba-ba, ako se mama i tata tome smiju.

Kako možete pomoći?

Uključite ga u sve što radite i promatrajte kako vas oponaša. Dajte mu upute, poput „zaplješći rukama“, i napravite to. Uskoro će razumjeti što to znači. Osim pljeskanja, potičite hodanje i kretanje. I padanje je dio prohodavanja, tako da svaki tup guzom popratite smijehom kako se dijete ne bi obeshrabrilo ili uplašilo. U dobi od 13 mjeseci posebno im je zanimljivo hodati po raznim terenima pa tako i livadom, pijeskom, šljunkom, zemljom i betonom, a posebice šljapkanje po lokvicama.

Foto: 123RF