Razvoj bebe

Razvoj bebe: 11 mjeseci moje bebe

razvoj bebe, jedanaest mjeseci

Beba od 11 mjeseci u potpunosti je emocionalno odana jednom roditelju. Može se javiti i separacijska anksioznost, ali i prvi znakovi prave ljubavi!

Što sada radi?

S jedanaest će mjeseci beba postati emocionalno ovisnija o vama te bi mogla biti tjeskobna kada niste prisutni. Pokušava vas usrećiti i posve vam je odana – vau!

Hranjenje postaje zabavno jer sada beba s 11 mjeseci cijeli obrok može pojesti sama koristeći ruke. Bacanje i rušenje su i dalje omiljena zanimacija, pa se nemojte čuditi ako prazna zdjelica odleti preko kuhinje.

Pijenje iz čaše ili kljunašice sada postaje zabavno kada je vaša beba stekla samopouzdanje. Ako neku radnju obavi dobro, a vi je ispratite pljeskom budite sigurno da će je beba još nekoliko puta ponoviti.

Kako komunicira?

Mogla bi vas hvatati za rub suknje ili hlača kako bi vam rekla da želi da ju podignete i reagirat će na vaša raspoloženja i osjećaje. Nemojte se čuditi plačljivosti i nervozi pogotovo nakon dužeg izbivanja. Bebe u dobi od 11 mjeseci postaju tjeskobne kada im nedostaju mama ili tata.

Kako možete pomoći?

Dajte joj neku vrstu utješne dekice ili plišanog mede kako bi se osjećala sigurnije. Pokušajte izbjeći odlazak na praznike u ovom razdoblju ako ne možete ponijeti gomilu poznatih stvari jer joj se neće svidjeti nepoznato okruženje.

Separacijskoj anksioznosti pristupte samouvjereno, ali i blago. Nemojte napuštati bebu kada ne gleda, već se pozdravite – kao sa odraslom osobom, objasnite da odlazite, ali da ćete se vratiti i napustite prostoriju. Normalno je da beba plače, a isto tako je normalno da će se ljutiti kada se vratite.

Foto: 123RF