Bebe i mališani

Uši u kosi – što učiniti kada ih dobije vaše dijete

uši u kosi

Primijetili ste da se vaše dijete neprirodno puno češka po glavi, odlučili ste mu pregledati tjeme i pronašli ta mala, nimalo simpatična stvorenja kako gmižu među vlasima…

Da, to je mala noćna mora svakog roditelja – uši u kosi! Činjenica je da uši ne prenose nikakvu bolest, izazivaju samo svrbež vlasišta i ništa se strašno neće dogoditi ako se ugnijezde u kosi vaših mališana, ali malo je onih kojima sam spomen uši neće izazvati osjećaj gađenja. Osim toga, gotovo simptomatično, čim se spomenu uši, svi se počnu češati po glavi…

No, svrbež tjemena mogu izazvati i drugi problemi, kao što je ekcem, perut ili čak alergije, pa najprije utvrdite ima li vaše dijete doista uši.

Kako lakše pronaći uši u kosi?

Namočite kosu, to će usporiti kretanje uši, pa ćete ih lakše uočiti. Što gušćim češljem razdvojite kosu mališana i s pomoću jake svjetiljke pregledajte tjeme. Osim uši koje gmižu uokolo (veličine zrna sezama), pronaći ćete i gnjide, jajašca koja se čvrsto drže na vlasima.

Imajte na umu da u kosi može biti i prljavština, pijesak ili perut, ali sve to lako ćete iščetkati iz kose, dok će gnjide ostati prilijepljene za vlasi.

Otkuda uši u kosi?!

Sigurno ćete se to zapitati, preispitujući odmah svoje higijenske navike, iako ste sigurni da je vaša higijena na visokoj razini. Ne zamarajte se time – uši ne ovise o higijeni, te se mogu pojaviti i usprkos savršenoj čistoći. Bez obzira na to pohađa li vaš mališan vrtić ili školu, mogućnost zaraze ušima vrlo je velika – kad se jednom pojave, brzo se prenose s djeteta na dijete. Najčešće se to događa dodirom glave o glavu, dijeljenjem češlja ili četke, kape, ukosnica… Kad to znate, jasno vam je da bilo kakvo druženje mališana uključuje i zarazu ušima ako ih ima i samo jedan od mališana.

Svakako, ako kod svog djeteta primijetite uši, obvezno o tome obavijestite vrtić ili školu koju dijete pohađa.

Kako ih se riješiti?

Ušiju se možete riješiti kemijskim, ali i mehaničkim sredstvima, odnosno kombinacijom. U ljekarnama možete kupiti šampone koji će vam pomoći da ih se riješite. Važno je potpuno se pridržavati uputa na šamponu. Mehanička sredstva za borbu protiv ušiju pokazala su se vrlo učinkovitima, a i roditelji ih rado koriste.

Foto: Pixabay