Mama

Usamljenost nakon poroda je normalna i ne – niste jedina

Usamljenost nakon poroda

Biti mama nije lako, a u to ćete se uvjeriti čim prvi puta svoju bebu uzmete u ruke. I bez obzira na to imali pomoć ili ne, osjećali se fantastično nakon poroda ili kao da vas je “pregazio kamion”, ponekad je usamljenost nakon poroda prisutna i ne – niste jedine!

Trudnoća je magično vrijeme od devet mjeseci kada ćete i uz sve trudničke tegobe biti obasipani rijetko viđenom pažnjom. Naravno, pa nosite svoju bebu u trbuščiću i uživate u svakom udarcu. Bake i djedovi donose omiljene kolače, partner masira stopala i sve je savršeno. Naravno, hormoni koji u vama luduju zaslužni su za onaj savršeni osjećaj sreće i topline u iščekivanju bebe. Usamljenost nakon poroda zato ponekad dolazi kao šok…

No, jednom kada rodite, kada hormoni prestanu ludovati, a beba počne plakati, partner odlaziti na posao, a baka i djed svu pažnju usmjere na bebača, mama ostaje sama. Usamljenost nakon poroda je sasvim normalna i događa se puno češće nego što mislite!

Pa što ću sada!?

Usamljenost nakon poroda je dio vašeg oporavka. I ne, ne moraju se sve žene osjećati usamljeno, ali velika većina njih će osjetiti samoću jednom kada beba zaspe, a vi shvatite da ste cijeli dan pričali u umanjenicama.

Onda kada vam beba leži na prsima, a vi skrolate Facebook i vidite kolegice s posla na sunčanoj terasi kako ispijaju kavu. Onda kada vas partner pita je li ok da s dečkima ode na košarku, a vi kažete da – je! No, duboko u sebi znate da nije. Da bi voljeli izaći van, piti kavu da ne gurate kolica, da se na trenutak opet osjećate kao prije nekoliko mjeseci. Da samo na trenutak osamljenost nakon porodaa prestane i da budete ona stara.

I što ćete onda? Pa to je jasno, napraviti sve kako se ne bi osjećali usamljeno!

A postporođajna depresija?

Jedan dio žena, i to puno veći no što se čini, pati od nekog oblika postporođajne depresije.

Ako se borite sa ružnim mislima, teško vam je brinuti se za bebu ili pak imate problema s povezivanjem – potražite stručnu pomoć!

No, ako je sve to samo dio baby bluesa, onda morate učiniti nešto kako bi se pokrenuli! A evo i kako:

  1. Nemojte odustajati od svoje samostalnosti samo tako. Tata ili baka mogu pričuvati vašeg sitog i sretnog bebača na sat vremena dok ste vi kod frizera/na kavi/na manikuri/sami sjedite na klupici i jednostavno uživate u tišini…
  2. Ako se volite uređivati – uređujte se. Pokušajte tako organizirati vrijeme da imate pola sata vremena za sebe da se okupate, operete kosu, izaberete odjeću i malo odahnete. Beba može s vama biti u kupaonici i odmarati…
  3. Ako ste prije trudnoće bili fizički aktivni vrijeme je da se opet pokrenete! Počnite polako sa šetnjom po kvartu, bebu upakirajte u nosiljku ili kolica i uživajte u kretanju. Beba neće uvijek biti ovisna o vama pa ćete postupno svoju fizičku aktivnost produljivati i prilagođavati.
  4. Usamljenost nakon poroda je onaj osjećaj koji vas spopadne u trenutku samoće i kada pomislite da su vas svi zaboravili. No, vjerojatnije je da vas nisu zaboravili nego ne žele smetati! Nazovite prijateljicu ili baku, popijte onu famoznu telefonsku kavu i da – pričanje o bebi svedite na minimum. To što ste postali mama, ne znači da ste prestali biti čovjek.
  5. Usamljenost nakon poroda kod nekih žena prolazi tijekom vremena i spontano. Jednom kada beba ojača i recimo počne sjediti i biti interaktivnija, usamljenost će se činiti manja. Naime, moći ćete više vremena provoditi vani s bebom, uključivati je u razne događaje… Znajte da niste same, da je sve to normalno i da je okej ako vam treba pomoć – pogotovo stručna!

Foto: Freepik