Trudnoća i porođaj

U trudnoći pazite na prehranu, zdravlje i na svoje zube!

Trudnoća je vrijeme kada treba voditi posebnu pozornost o svome tijelu, a naročio o oralnoj higijeni. Zubi su naročito osjetljivi tijekom trudnoće i nije rijetkost da mame nakon poroda posjećuju stomatologa više nego što bi htjele. Oralna higijena stoga treba biti u prvom planu!

Prvo tromjesečje

U prvom tromjesečju trudnoće treba staviti naglasak na stomatološki pregled i dobru oralnu higijenu – pranje zuba poslije svakog jela, kako bi se naslage hrane i kamenca na zubima koji vode k upali otklonili.
Od velikog je značaja davanje savjeta trudnicama o važnosti održavanja higijene usne šupljine kako bi se sačuvalo zdravlje zuba i usne šupljine.
Trudnice, osobito u prvom tromjesečju trudnoće, često imaju mučninu i jutarnja povraćanja, a u težim slučajevima i češća povraćanja. Poslije takvih epizoda nužno je oprati zube četkicom, isprati usnu šupljinu, a u slučaju povraćanja neutralizirati kiselost prouzročenu povraćanjem želučanog sadržaja.

Drugi oblici liječenja zuba obično se odgađaju za vrijeme poslije trudnoće, a mnoga hitna liječenja, ako je to moguće, zakazuju se u drugom tromjesečju.

Drugo tromjesečje

I u ovom se tromjesečju trudnicama preporučuje da se vrlo ozbiljno pridržavaju savjeta o higijeni usne šupljine. Neophodno liječenje zuba su u ovom razdoblju trudnoće relativno je  komforno i sigurno.

Treće tromjesečje

Ako postoji potreba, treći je tromjesečje najpogodnije vrijeme za terapiju upale i otoka desni. Posjeti stomatologu trebaju biti kratki jer se u to vrijeme trudnica već neugodno osjeća u zubarskoj stolici.

Kako spriječiti trudnički parodontitis?

Nažalost, rezultati velikog broja znanstvenih istraživanja upozoravaju da parodontitis može uzrokovati prijevremeni porođaj, stoga se ta bolest smatra jednim od rizičnih faktora i za prijevremeni porođaj, ali i za probleme u trudnoći i malu porođajnu težinu, te se obvezno mora držati pod kontrolom tijekom trudnoće.

Parodontitis je kronična bolest potpornog aparata zuba koji se stručno naziva parodont. Njemu pripadaju desni ili gingiva, cement zuba koji prekriva površinu zubnog korijena, vezivna vlakna koja učvršćuju zub odnosno dezmodont i koštani nastavak gornje i donje čeljusti u kojima su smješteni zubi. Parodontitis uzrokuju bakterije koje se, inače normalno prisutne u ustima, zbog nedovoljne higijene počnu nekontrolirano razmnožavati.

Manjak vitamina, minerala i proteina, krvne bolesti i dijabetes pospješit će nastanak parodontitisa, kao i hormonalne promjene poput trudnoće, puberteta i menopauze, potom bolesti veziva, osteoporoza, psihosomatski poremećaji i neki lijekovi.

Trudnički se parodontitis može spriječiti redovitim četkanjem svih ploha zuba i desni kružnim pokretima, uporabom zubne svile i redovitim posjetima stomatologu. Stomatologa valja upozoriti na prve znakove oticanja zubnog mesa i krvarenja te tražiti upute o najprimjerenijem načinu četkanja. Četkanjem zuba mogu se ukloniti samo meke naslage plaka, ali ne i zubni  kamenac; stomatolog će ukloniti kamenac ultrazvučnim aparatom i/ili ručnim instrumentima. Brojne paste za uklanjanje kamenca koje se pojavljuju na tržištu visoko su abrazivne i dugotrajnim korištenjem mogu izazvati zubna oštećenja, te ih ne preporučujem.

Liječenje parodontnih bolesti

Liječenje parodontnih bolesti sastoji se od:
-redovitog uklanjanja tvrdih i mekih naslaga
-funkcijske analize žvačnog sustava
-uklanjanja dodatnih izvora infekcije: poput karijesa i odstojećih ispuna
-zamjene loših protetskih nadomjestaka

Već samim uklanjanjem uzroka bolesti upalni se proces zaustavlja. Pod lokalnom anestezijom kirurški se uklanja kronično upalno tkivo zubnih džepova. U pojedinim slučajevima potrebne su, također bezbolne, veće operacije. Kako antibiotici slabo dosežu džepove, pa se oralnim liječenjem antibioticima postiže slabiji uspjeh, pronađene su nove metode izravnog postavljanja antibiotika u džepove. Lokalno nanošenje antibiotika samo je jedna od pomoćnih metoda u liječenju i nipošto nije dostatna bez potpune higijene.

Ako ste trudnica a imate i najmanju naznaku parodontne bolesti:
  • krvari vam zubno meso
  • crveno je
  • izgleda otečeno

Nemojte se brinuti, jer će brigu i stres osjetiti i vaša beba. Ipak, i u njezinu i u svome najboljem interesu, ne propustite zakazati pregled kod svojeg stomatologa. On je najkompetentniji procijeniti vaše oralno zdravlje i koji će vam nakon pregleda dati najbolje opcije za daljnju terapiju.

Svim trudnicama koje će pročitati ovaj članak Ortoimplant Dental Spa želi sretnu i urednu trudnoću uz zdrav i njegovan osmijeh koji će vas pratiti svih devet mjeseci iščekivanja.

Tekst: dr. Zdenko Trampuš
DDS Ortoimplant Dental SPA