Trudnoća i porođaj

Trudnoća i oralna higijena

Trudnice često misle da u trudnoći ne smiju posjećivati stomatologa, no istina je upravo suprotna. Planirate li trudnoći, stomatologa svakako posjetite što prije kako biste mogli nesmetano uživati u trudnoći. No i ako niste stomatologa posjetili prije, svakako to učinite što prije. Pregled je sasvim bezbolan i siguran. Može prevenirati neke jako opasne situacije u trudnoći i za bebu i za vas.

Obvezno napomenite stomatologu da ste trudni i u kojem ste točno razdoblju trudnoće. Čak i ako vijest još niste objavili, stomatolog to svakako mora znati kako bi eventualno prilagodio terapiju vašem trenutnom stanju. Uzimate li slučajno neku terapiju lijekovima, obvezno obavijestite stomatologa prije početka pregleda. Također, stomatologu obvezno recite ako imate bilo kakve druge bolesti. Bez obzira na to smatrate li ih povezanima s trudnoćom i zubima ili ne. Na stomatološkoj stolici uvijek budite sasvim iskreni kako biste spriječili bilo kakvu mogućnost nuspojava ili komplikacija.

Današnji dijagnostički i terapijski postupci koji se koriste u stomatologiji većinom su sigurni i ne mogu naškoditi ni trudnici ni bebi. Svaki će liječnik primijeniti dodatnu dozu opreza kod trudnica te dobro razmisliti o nužnosti bilo kakve terapije.

Najčešće se izbjegavaju terapijski postupci koji nisu hitni. Bar u prvom tromjesečju trudnoće, što ne znači da oni nisu sigurni. Ali opreza nikad dosta! Sve što je hitno bolje je riješiti što prije jer je složenost postupka i broj posjeta uvijek manji što se problem ranije otkloni.

Opasnosti u trudnoći

Ono što je u trudnoći najopasnije svakako su otekline zuba ili zubnog mesa koje se moraju liječiti bolnički i/ili antibiotski. Takve zube važno je sanirati što prije kako bi tijek postupka i oporavka bio što jednostavniji i brži. Iako postoje, i uvijek se biraju, lijekovi koji su sigurni za fetus, primjena lijekova strogo se važe.

Današnja anestezija u stomatologiji jedan je od najsigurnijih medicinskih postupaka. Slobodno se može primjenjivati kako bi se otklonila bol i neugoda uzrokovana problemom. Bebici u trbuhu anestezija ne može škoditi ako se pravilno koristi. Ali konstantna bol, neugoda i nervoza mogu smetati bebici tako da je obveza stomatologa otkloniti bol što prije i učinkovitije.

Računajte svakako na to da je problem najčešće bolje riješiti prije poroda. Nakon njega vjerojatno ćete imati manje vremena za posjet stomatologu. A i nećete se htjeti odvajati od bebice!

Iako nije dokazano povezano, i u nekim se zemljama radi u slučaju nužde, rengensko snimanje zuba. To je inače važan dijagnostički postupak, ali se ne radi se u trudnoći. Iako je razina zračenja za snimanje zuba niska i nije blizu maternice, svakako se i pod svaku cijenu izbjegava i ostavlja za poslije porođaja.

Što treba izbjeći

Neke alternativne metode ne predlažu ni izmjenjivanje takozvanih crnih plombi u trudnoći. Pretpostavka je da bi se metali mogli osloboditi i nataložiti u tijelu. Iako nije znanstveno dokazano, valja imati na umu, te pokušati izbjeći situaciju ako zamjena nije nužna. Ako ipak jest, pokušajte konzumirati vitamin C jer on na sebe veže slobodne ione metala. Oni se onda izlučuju iz organizma.

Svakako stomatologu skrenite pažnju na to koji vam je položaj na stomatološkoj stolici najudobniji. Zamolite za stanke ako želite protegnuti noge ili otići na toalet. Stomatolog je tu da vam pomogne i važno mu je da se osjećate ugodno u ordinaciji i na stolici. Stomatologu je tada puno ugodnije raditi.

Njega zuba u trudnoći jako je važna

Najčešći problem u trudnoći je krvarenje desni, koje može biti normalno i najčešće uzrokovano hormonima. Za oralnu higijenu najbolje izaberite što mekšu četkicu kako biste mogli učinkovito ukloniti naslage sa zuba. Pritom i nježno ali učinkovito masirati upaljeno zubno meso. Odabir paste za zube je vaš; na današnjem tržištu većina pasti je odlična. Možda će vam smetati okus neke paste. Čak miris, a velika je šansa da će vam četkica prilikom čišćenja stražnjih zuba izazivati refleks na povraćanje. To je normalno i najčešće prolazno! Iako ima slučajeva u kojima se produži na cijelu trudnoću.

Postoje još nekakve patologije u usnoj šupljini povezane s trudnoćom, no primijetite li takvo što, obvezno se javite stomatologu kako bi se stanje pravilno dijagnosticiralo i pratilo te u slučaju potrebe liječilo.

U oralnu higijenu svakako bi bilo dobro uvesti i zubni konac, ili još bolje interdentalne četkice, koje možete nabaviti u ljekarnama ili drogerijama. Izgledaju kao mali borići kojima možete učinkovito očistiti međuzubne prostore koji običnoj četkici nisu dostupni, a gdje najčešće nastaju problemi koji se teško mogu na vrijeme uočiti, a mogu jako brzo napredovati.

U slučaju nejasnoća u pogledu pravilne upotrebe zubnog konca ili interdentalne četkice, svakako se posavjetujte sa stomatologom.

Usna šupljina

Otopine za ispiranje usta također vam mogu biti dobar i koristan saveznik u održavanju zdravlja oralne šupljine. Izaberite neki blaži okus ili miris, ako vam smetaju u trudnoći, te provjerite u sastavu sadržavaju li alkohol. Slobodno ih možete koristiti dva puta dnevno, a u slučaju potrebe i u dogovoru sa stomatologom, i više puta na dan.

Usna šupljina nije izolirana od ostatka organizma, tako da problemi u ustima mogu biti povezani i s drugim organima i organskim sustavima, kao što je na primjer srce i krvožilni sustav. Problemi u ustima dokazano su povezani i sa smanjenom porođajnom težinom bebice i s preuranjenim porođajem, tako da brigu o svojem pomlatku svakako provodite i u svojim ustima.

Tekst: Valentina Petrović, dr. med. dent.
Ordinacija dentalne medicine Valentina Petrović

Foto: Freepik