Zdravlje i prehrana

Trudnoća bez strija: postoji li čaroban recept kako ih izbjeći?

strije

Strije, osim u trudnoći, pojavljuju se i u perioda vrtoglavog razvoja kod mladih, kada dolazi do naglog rasta, pa se najčešće javljaju na rukama, butinama i grudima.

Istovremeno, razlog pojave strija može biti i hormonalne prirode. U trudnoći će se strije najčešće javiti na grudima i trbuhu jer upravo tu dolazi do najvećeg rastezanja kože, no nije isključeno da se pojave bilo gdje na tijelu. Kako se koža širi, na mjestima gdje vezivno tkivo nije dovoljno snažno dolazi do njegovog pucanja. I strije tu ostaju kao (najčešće) trajni ožiljci.

Mogu li se strije spriječiti?

Glavno pitanje vezano uz strije je upravo može li se nekako spriječiti njihova pojava? Svaka trudnica pokušava naći način za izbjeći scenarij ispucale kože, no nažalost veliku ulogu kod nastanka strija ima i genetika. Ako ih vaša majka ima, veće su šanse da ćete se i vi u nekom periodu života susresti sa njima. No, postoje i brojni koraci koji mogu pomoći da povećate elastičnost svoje kože i smanjite šanse za pojavu strija, otkriva Mamin kutak.

Strije kada nastanu često izgledaju upadljivo, mogu biti crvene pa sve do tamnoljubičaste boje. Na dodir je koža na mjestima pucanja blago izbočena i pomalo smežurana. Dobra vijest je da, baš kao i svaki drugi ožiljak, strije s vremenom postaju sve svjetlije i uže, pa će neke postati i jedva uočljive nakon nekoliko mjeseci.

strije

Kako spriječiti strije?

Sve metode sprječavanja nastanka strija temelje se na povećanju elastičnosti kože. Što je koža elastičnija, vezivno tkivo je jače i manje su šanse da će doći do njihova pucanja. Koji su to načini za povećanje elastičnosti kože?

  • Pijte dovoljno tekućine, najbolje vode. Prvi i glavni korak je kožu hidratizirati i iznutra. Osim benefita za kožu, olakšat ćete rad svim svojim organima i kvalitetnije očistiti tijelo od štetnih tvari.
  • Hranite kožu iznutra. Sve što jedete odrazit će se i na stanje vaše kože. Dok će slatkiši i masna i pržena hrana zasigurno rezultirati upalnim procesima na koži, kao što su prištići i akne, zdrava prehrana može učiniti upravo suprotno. Voće, povrće i nemasno meso neka budu osnova vaše zdrave prehrane.
  • Hranite kožu izvana. Kvalitetna hidratacija izvana hidratantnim mlijeko ili uljima za tijelo trenutno donose olakšanje vašoj osjetljivoj koži u trudnoći. Nanosite ih redovito, uz laganu masažu, posebno na dijelove tijela na kojima dolazi do najviše rastezanja kože.
  • Izbacite sve namirnice koje čine loše vašem tijelu kao što su alkohol, cigarete, šećer, masnoće i prevelike količine kofeina.
  • Izbjegavajte korištenje sapuna koji će kožu dodatno isušiti, već koristite nježne kupke.
  • Nakon kupanja nanosite bademovo ulje ili njegujuće mlijeko na vlažnu kožu jer ćete tako olakšati upijanje i “zaključati” dodatnu vlagu u vašoj koži.
  • Piling je poželjno raditi redovito i temeljito. Skidanjem mrtvih stanica kože olakšavate svim njegujućim sastojcima da bolje nahrane vašu kožu. Istovremeno se povećava prokrvljenost kože čime je ona zategnutija i punijeg izgleda.
  • Nježna masaža mnoge osim sprječavanja strija imati i psihološke benefite, pa će vas opustiti i pomoći vam da se još bolje osjećate u svojoj koži.

Kako ublažiti vidljivost nastalih strija?

Što ako strije ipak nastanu, kako možemo spriječiti njihovo širenje i na kraju, smanjiti njihovu vidljivost? Za početak dajte vremena svom tijelu da se oporavi. Briga u vlastitom tijelu, njega i hidratacija kože, mogu s vremenom dovesti do smanjivanja vidljivosti strija, pa slabo vidljive možda vam više uopće neće smetati. Ako ćete ih se i dalji htjeti “riješiti”, postoje brojni tretmani radiovalovima, laserom ili kiselinama, pa se savjetujte sa stručnjacima što bi bilo idealno rješenje za vas.

Izvor: Mamin kutak
Foto: Pexels