Bebe i mališani

Trikovi za izbirljivu djecu

chewy vites

Znamo svi da nema savršene formule za roditeljstvo i da puno toga ovisi o životnim okolnostima, ali i karakteru djece i roditelja. Pravila prilično često padaju u vodu na prvim preprekama, a prilagodba je sastavni dio svakodnevne rutine. I sve je to dio odrastanja i roditelja i djece.

Kad je riječ o prehrani, svi se slažemo da je raznolikost temelj za zdrav rast i razvoj djece od najranije dobi. Prilikom planiranja roditeljstva veselimo se i zajedničkim obrocima i zamišljamo idilične slike obitelji okupljene oko stola koja veselo jede zdrav zajednički obrok.
U stvarnosti, obroci često znaju izgledati frustrirajuće jer djeca ne žele jesti određenu vrstu hrane, a zbog niza zdravstvenih razloga bi trebala.

Kako se postaviti u tim situacijama? Puno je prijedloga i ideja, a mi izdvajamo neke od njih.

zdrava prehrana beba

Obrok = pozitivna emocija

Zvuči jednostavnije nego što jest jer planiranje i priprema obroka roditeljima oduzimaju puno vremena i na kraju se kuhanje pretvori u još jednu u nizu obaveza. Ali, kad je najteže sjetite se da je kuhanje toliko in da jednostavno morate isprobati neke od recepata slavnih kuhara ili food blogera koje ste spremili za kasnije. chewy vitesOdvojite vrijeme za barem jedan zajednički obrok dnevno jer je to možda jedino kvalitetno vrijeme koje ćete provesti zajedno. Čak i ako jedete vani ili ste nešto naručili dodajte hrani ili tom zajedničkom vremenu svoj „začin“, budite prisutni i od najranije dobi pokušajte kod djece stvoriti pozitivan odnos prema hrani, posebno prema „šarenoj“ i uravnoteženoj prehrani.

Zajedno izradite tjedni meni

Ako je dijete dovoljno veliko prelistajte kuharicu i pronađite recepte koje želite isprobati. Ovo je ujedno i prilika da se djeca na suptilan način uče planiranju i izvršavanju preuzetih obaveza. Držite se dogovora i pratite napredak i kod sebe i kod djeteta. Možda možete izraditi i vlastitu kuharicu koju će vam jednog dana svima biti podsjetnik na radost i druženje u kuhinji.    

Kupujte hranu zajedno

Kada ste izradili tjedni jelovnik vrijeme je za nabavu namirnica. Zajedno izradite popis i krenite u nabavu. Dopustite djetetu da prepoznaje namirnice, posebno voće i povrće, da procijeni potrebnu količinu i da vam pomaže savjetom. Pri tom može ponešto naučiti o namirnicama, novcu, potrebnim količinama…. Tržnica je fenomenalno mjesto za istraživanje i učenje i vjerujemo da će djeca uživati u ovom dijelu pripreme obroka. Istražite porijeklo hrane, razgovarajte s trgovcima i pustite djetetu da uči kroz ovu zajedničku aktivnost.

dohrana, prehrana

Kuhajte zajedno

Djeca obožavaju kuhinju, posebno mlađa djeca koja kuhanje doživljavaju kao beskrajnu igru. A kuhinja to i jest. Kako bi bilo zabavnije, svojim omiljenim jelima dajte nove nazive, a možda i vaša kuhinja može dobiti vlastiti naziv, baš poput renomiranih restorana. Kuhanje, serviranje, ali i pospremanje je dio rutine koju će djeca tijekom ovog procesa usvojiti. Uživajte u igri malog chefa i potičite maštu sa svakim novim obrokom.

Budite uzor

Djeca nas promatraju u svakom trenutku. Ako i vi ne volite neke namirnice podijelite to s djecom i objasnite im da postoje okusi koji im se možda neće svidjeti. Ali bi ipak trebali hrani dati šansu i isprobati pojedine namirnice u različitim kombinacijama. Dopustite i sebi i djeci „cheat day“ jer ih zabrane mogu navesti da brzu hranu jedu kad god stignu i bez vašeg znanja i odobrenja.
chewy vites

Ponudite opcije

Neka djeca sirovo povrće ne jedu, ali kuhano prolazi bez problema. I obrnuto. Važno je jesti raznovrsno i to suptilno davati djeci do znanja sa svakim obrokom. Ako baš ne ide drugačije potražite i savjet nutricionista ili liječnika jer je raznovrsna prehrana važna od najranije dobi. Izbjegavajte kažnjavanje izbirljive djece jer bi taj osjećaj mogao kod njih izazvati negativne emocije vezane uz hranu i u kasnijoj dobi, što može biti posebno problematično u pubertetu.

Vitaminski dodaci

Za posebno izbirljivu djecu tu su i dodaci prehrani. Raznovrsna prehrana temelj je za pravilan rast i razvoj djece, ali ponekad je svima potrebna vitaminska potpora posebno u periodu kad je oko nas manjak svježeg voća i povrća. Od nedavno su u Hrvatskoj dostupni vitaminski dodaci u obliku gumenih bombona britanskog brenda Chewy Vites. Ponajprije su namijenjeni djeci koja ne unose dovoljnu količinu vitamina i minerala u organizam i kojoj su potrebni zdravi dodaci prehrani, ali i onima čiji je organizam iscrpljen sezonskim dječjim bolestima. Ovi ukusni dodaci prehrani izrađeni su od pravog voćnog soka, veganski su i bez alergena, a s obzirom da su namijenjeni djeci ne sadrže konzervanse, umjetne arome i bojila.
chewy vites

Chewy Vites donosi zdravstvenu dobrobit i djeci i odraslima jer je dostupan u nekoliko oblika.

Među njima je Chewy Vites Kids MULTI-VIT + PROBIO – dodatak prehrani s vitaminima, jodom i kulturama mikroorganizama. Neizostavna su pomoć kod antibiotske terapije, na prirodan način potiču probavu i održavaju crijevnu floru, a dodatak joda pridonosi normalnom rastu djece. Folna kiselina i pantotenska kiselina doprinose smanjenju umora i iscrpljenosti te normalnom metabolizmu stvaranja energije.

Chewy Vites oblici su dostupni i s pojačanim vitaminom C, vitaminima A, B6, B12 i D. Uz to su dostupni i Chewy Vites vitamini za odrasle.

Vitaminski gumeni bomboni puni voćnog okusa dostupni su u svima ljekarnama ili putem web shopa: https://senzacionalno.hr/proizvodi/proizvodjaci/chewy-vites/.

Foto: Promo, Shutterstock, Freepik