Zdravlje i prehrana

Što je test tolerancije na glukozu?

test tolerancije na glukozu, ogtt, trudnica

Test tolerancije na glukozu ili OGTT  je ispitivanje oralne podnošljivosti glukoze i služi za otkrivanje poremećaja u metabolizmu glukoze.

ČEMU SLUŽI?

Test tolerancije na glukozu se radi kako bi se isključila sumnja na gestacijski ili trudnički dijabetes, stanje koje se zna pojaviti u trudnoći, kad vaša gušterača ne može proizvesti dovoljno inzulina, hormona koji regulira razinu šećera u krvi.

Tada bi vaša beba mogla dobivati previše šećera iz krvi i narasti veoma velika. To može dovesti do problema tijekom porođaja, jer beba veća od prosjeka povećava rizik od pucanja međice ili od potpomognutog porođaja vakuumskim ekstraktorom ili carskim rezom.

TREBATE LI GA?

To će procijeniti vaš ginekolog, ali ako patite od pretilosti, ako vam je netko u obitelji imao dijabetes tipa 2 ili ste u prošloj trudnoći imali gestacijski dijabetes ili rodili veliku bebu, u rizičnoj ste skupini.

KADA SE TESTIRA?

Oralni test tolerancije na glukozu obično se radi kad ste trudni 24-28 tjedana, osim ako ste već imali gestacijski dijabetes. U tom će vam slučaju savjetovati testiranje sa 16-18 tjedana i zatim ponovo s 24-28 tjedana.

KAKO SE RADI?

Večer prije testa ne smijete jesti nakon 22 sata niti piti ništa drugo osim vode. Kad u jutro dođete natašte na vađenje krvi, sestra će vam izvaditi krv i izmjeriti koncentraciju glukoze. Tada ćete popiti otopinu glukoze, a nakon dva sata ponovo će vam izvaditi krv i provjeriti razinu šećera. Tako će se vidjeti koliko učinkovito vaše tijelo prerađuje šećer. Ako je nalaz pozitivan i imate gestacijski dijabetes, dobit ćete poseban program prehrane kako biste  stanje držali pod kontrolom. To stanje obično nestaje nakon djetetova rođenja i važno je znati da njemu neće nauditi.

Foto: Pixabay