Zdravlje i prehrana

Spremno dočekajte alergije

Postupno uvođenje novih namirnica u djetetov jelovnik nije bitno samo zbog djetetova navikavanja na nove okuse – ubrzo ćete primijetiti i kako njegovo tijelo reagira na novu hranu koju mu nudite. A i šira je znanstvena zajednica primijetila kako su alergije na hranu sve veći i veći problem.

Alergija na hranu pojavljuje se kad dječji imunosni sustav ne reagira normalno na određene namirnice, nego ispušta tvar histamin, koji uzrokuje osip i naticanje koje je tipično za alergijsku reakciju.

Pa kako možete znati da vam je dijete u rizičnoj skupini – i što biste trebali učiniti ako primijetite da je alergično na određene namirnicu?

KOLIKA JE VJEROJATNOST DA ĆE VAŠE DIJETE BITI SKLONO AERGIJAMA?
VAŠA OBITELJ Ako vi, vaš partner ili netko od vaših bliskih rođaka pati od ekcema, astme ili peludne groznice, vaše će dijete biti podložnije pojavi svih vrsta alergija, uključujući i one na hranu. Ako oba roditelja pate od kakve alergije, rizik se povećava na 80 posto.

PREČISTO? Jedna struja stručnjaka tvrdi da mi svoje domove previše čistimo pa naša djeca nisu izložena dovoljnoj količini bacila koji pomažu bebama da razviju imunosnu toleranciju. Štedite na antibakterijskim proizvodima, nabavite kućnog ljubimca i redovito vodite dijete u park da bi se igralo na travi.

JEDNA PO JEDNA Taj biste pristup trebali razviti kad uvodite nove namirnice u bebin jelovnik kako biste lakše prepoznali uzrok svake alergijske reakcije. Nastojte što dulje dojiti dijete, jer neka su istraživanja pokazala da dojenje štiti od alergija, vjerojatno zbog toga što majčino mlijeko sadrži probiotike.

Ako sumnjate da vaše dijete pati od alergije na hranu, konzultirajte djetetova pedijatra koji će vam savjetovati koje daljnje korake trebate poduzeti – i nikad nemojte sami dijagnosticirati alergiju. U rijetkim se slučajevima dogodi da djetetu zbog anafilaktičke reakcije natekne grlo – odmah nazovite 112!

OBRATITE POZORNOST NA…
– Proljev
– Povraćanje
– Kašalj
– Svrbež u grlu i na jeziku
– Svrbež kože/osip
– Natekle usne i grlo
– Curenje iz nosa ili začepljenost
– Natečene, crvene oči koje svrbe

NAČEŠĆI ALERGENI
– Mlijeko
– Pšenica
– Jaja
– Školjke
– Orašasti plodovi
– Bobičasto voće