Bebe i mališani

Slobodna igra razvija dječju maštu i kreativnost

slobodna igra

Igra je najvažniji dječji posao, tu nema sumnje. No, osim same igre, važan je i način na koji se dijete igra, odnosno da barem dio te igre bude slobodna igra. Ako se pitate zašto – nastavite čitati.

Djeca su se oduvijek igrala. Ali u generacijama iza nas, koje često spominjemo, djeca su najčešće sama pokretala i organizirala igru, odnosno improvizirala putem. Takva igra naziva se slobodna igra, odnosno stručnim rječnikom – nestrukturirana igra.

slobodna igra

Danas, pak, često igru vode, strukturiraju, roditelji – svjesno ili ne. Iako to nikom nije cilj, ta promjena odražava se na dječjem rastu i razvoju na svim područjima. Strukturirana igra nije loša, sve dok to nije jedini način na koji se dijete igra.

Za slobodu u igri!

Kad dijete u igri ima potpunu slobodu, to čuda čini za njegov razvoj, jer takva igra je plodno tlo za razvoj i njegovanje mašte i kreativnosti. Tako se kod djece razvija odlučnost, samopoštovanje i sposobnost samoregulacije, a sve je to važno za emocionalni razvoj djeteta.

Kad dijete u igri ima potpunu slobodu – to čuda čini za njegov razvoj

Kroz slobodnu igru djeca upoznaju svijet oko sebe – na svoj način i kroz svoja pravila. Slobodna igra će djecu naučiti poštivati pravila igre, daleko bolje nego kad su im pravila nametnuta. Potaknut će im i razvoj samodiscipline, sposobnost rješavanja problema, sposobnost upravljanja, te razviti sposobnost rješavanja sukoba – za sve su zaduženi sami.

slobodna igra

Ne dođe li vam nekad da takvu igru s klincima prepustite nekom drugom? Novootvorena igraonica Plavi svijet, mogla bi biti dobro rješenje za vas. Mališani imaju na izbor stotine različitih blokova koje mogu slagati na bilo koji način! Blokovi su jednobojni, plavi, kako boja ne bi ometala mališane pri izboru, te kako bi se olakšala vizualizacija onog što se gradi i potaknula mašta.

Dosada je sredstvo uz pomoć kojeg djeca stvaraju svoju sreću i postaju mali izumitelji

Igra poput ove stimulira osjetila i omogućuje djeci otkrivanje tekstura i elemenata u svijetu, a posebno razvija kognitivno razumijevanje. U takvoj su igri djeca i fizički aktivnija, pa ona razvija snagu i koordinaciju, a pozitivno utječe i na suradnju između djece tijekom igre.

Neka se dosađuju

Kad bismo sve to pojednostavili, zvučalo bi ovako: dosada je sredstvo uz pomoć kojeg djeca stvaraju svoju sreću, postaju mali izumitelji. Nakon takve igre djeca se osjećaju sigurnijima u same sebe, uvjerena su da mogu napraviti nešto dobro, postaju svjesni da oni mogu upravljati nečim, da mogu potaknuti nešto, vidjeti početak, odnosno uzrok i posljedicu.

slobodna igra, Plavi svijet

Mišljenje koje se zadnjih generacija uvuklo među roditelje je da roditelj mora potaknuti igru ili barem utjecati na njen tijek. Osim toga, gledati djecu kako se slobodno igraju po svojim pravilima mnogima nije tako lako kako zvuči…

Nije loše, stoga, ponekad drugima prepustiti da prate mališana kako se slobodno igra – i ne miješa se. Mališani imaju svu slobodu igre, ali ujedno i pomagače, odnosno suradnike. Jedno od novih mjesta na kojima to možete učiniti na pomalo drukčiji način je upravo igraonica Plavi svijet. Tamo mališani mogu izgraditi samo svoj, originalan, plavi svijet – svojim tempom, na svoj način, bez uputa, u slobodnoj igri.

Foto: promo