Trudnoća i porođaj

Sliči li većina novorođenčadi na svoje očeve?

Sigurno se pitate koliko je vjerojatno da vaše dijete naslijedi tatine izražene uši? Ili koja će boja očiju prevladati?

Ne sumnjamo da neizmjerno volite svojeg partnera i željeli biste proslijediti sve svoje pozitivne karakteristike na svoje dijete. Sigurno se pitate koliko je vjerojatno da vaše dijete naslijedi tatine izražene uši? Ili plave oči? Trudnica si jednostavno ne može pomoći a da ne razmišlja o tome u kakvu će osobu izrasti njezino dijete i kako će izgledati.

Tajna sličnosti između roditelja i djece nalazi se u našim genima. Djeca primaju pola kromosoma od svakog roditelja. Široko je rasprostranjeno uvjerenje kako novorođenčad više nalikuje očevima nego majkama; navodno je to odgovor prirode da uvjeri očeve kako su djeca doista njihova.

No, je li to istina?

Znanstvenici se nesumnjivo ne slažu sa tom izjavom. Dijete nasljeđuje pola nasljednog materijala od majke, pola od oca, a njihova kombinacija određuje djetetove jedinstvene karakteristike i izgled. Na kraju dijete ima majčine oči, očev nos i kosu negdje između njih dvoje.

Tajna je u genima

Gen je osnovna nasljedna jedinica koja zauzima posebnu poziciju u molekuli DNA. Geni sadrže upute za individualne značajke usmjeravajući sintezu proteina koji utječu na boju očiju, visinu, težinu, brzinu metabolizma, itd… Gene dobivamo od svojih roditelja, no pri samom začeću genetske upute formiraju jedinstvenu kombinaciju. Tako iako možemo nalikovati na svoje roditelje i djedove i bake neke karakteristike su samo naše.

nifty, sliči li novorođenčad na svoje očeve

Na koga će dijete nalikovati je izuzetno teško predvidjeti. Što se genetike tiče, gene dijelimo na recesivne i dominantne, gdje dominantni vladaju nad recesivnima. To čini naša predviđanja malo lakšima, kako su dominantni geni jače izraženi u djeteta. Svaki od nas je nositelj dominantnih i recesivnih gena. Kombinacija koju oni tvore je skup informacija i uputa koje tijelu daju varijante čineći osobu jedinstvenom.

Boja očiju

Boju očiju je lakše predvidjeti, znamo da je količina pigmenta melanina vitalna u determinaciji boje irisa. Smeđi pigment također određuje boju naše kože i kose. Mnoge bebe svijetle kože rađaju se sa svijetlim očima, obično plavo-sivima. To je zato što se u maternici sintetizira manje melanina, s vremenom se njihova boja očiju mijenja. Nakon prve godine dijete dobiva svoju konačnu boju očiju.

Boju očiju određuju mnogi geni, njihova interakcija dovodi do krajnjeg rezultata. Smeđa boja očiju  je uglavnom dominantna, plava boja je uglavnom recesivna, tako da smeđa često prevladava.

Koja je vjerojatnost da će vaše dijete imati plave oči?

Pogledajte sliku:sliči li na tatu

U tablici pronađite boju očiju vas i vaših roditelja, vidjeti ćete koju boju očiju će vjerojatno imati vaše dijete.

Mogu li biti sigurna u zdravlje svojega djeteta u trudnoći?

Nažalost ne mogu se sve bolesti koje mogu pogoditi vaše dijete otkriti prije rođenja. Ipak, možete napraviti Nifty test, neinvazivni prenatalni test na samom početku trudnoće (već od 10. tjedna) .

Ovaj je test izuzetno jednostavan i bezopasan kako za majku tako i za dijete. Njegova osjetljivost je veća od 99%, može detektirati najčešće kromosomske abnormalnosti (kao što je sindrom Down, Edwards, Patau) u bebe.

Nifty test također otkriva aneuploidije spolnih kromosoma, kromosoma 9, 16 i 22. Analizira potencijalnu prisutnost sindroma delecija i duplikacija. Na vaš zahtjev može također odrediti spol bebe sa 98% točnošću.

Test sam po sebi ne predstavlja stres jer je potrebna samo mala doza krvi. U njoj pronalazimo fetalnu slobodnu staničnu DNA koja se analizira u laboratoriju. Trudnica dobije rezultate unutar 6 do 10 dana.

U trudnoći s jednom brigom manje uz Nifty test!

Više informacija o Nifty testu možete pronaći na web stranici nifty-test.hr gdje se možete i naručiti na besplatno savjetovanje kod liječnika

Foto: promo