Obitelj

Sigurno putovanje: sve što treba provjeriti prije vožnje

sigurno putovanje

Stiglo je lijepo vrijeme, dani su sve dulji, livade su pune cvijeća, a vaša obitelj sprema se za izlet ili u posjet baki i djedu na more. Bilo kako bilo sigurno putovanje bi trebalo biti prioritet!

Prije nego što krenete pakirati odjeću, spremati kantice i lopatice i planirati zabavne igre za vožnju, potrebno je pregledati autosjedalicu, obaviti servis auta… Sigurno putovanje počinje dobrim planiranjem!

Autosjedalica je prioritet!

Kako bi bili sigurni da će vaši mališani tijekom vožnje biti sigurni potrebno je provjeriti autosjedalicu. Stvari na koje trebate obratiti pozornost su stanje u kojem je autosjedalica, odgovara li veličina djetetu i dalje, te sigurnost remenčića. Postoje udruge kod koje možete zatražiti pomoć oko provjere autosjedalice, ali to možete učiniti i sami.

Provjerite rok trajanja, stanje vanjske plastike, te učvršćenost remenčića. Ako je mališan prerastao sjedalicu vrijeme je da nabavite novu. Sjedalice, danas, možete kupiti, ali i mijenjati i posuđivati ukoliko im nije istekao rok trajanja i nisu bile u sudaru. 

Mini – servis

Prije nego krenete na dulje putovanje ne bi bilo loše napraviti pregled auta. Provjerite ulje, kočnice,  klimu, te posebice gume. Ako nemate ljetne, vrijeme je…

Dodatni pribor

Prije kretanja na put provjerite imate li dodatni pribor nadohvat ruke koji će vam olakšati vožnju:

  • dekica
  • boca vode
  • sjenilo za prozore
  • grickalice
  • pjesmice
  • crtići
  • ….
Mirna vožnja

Ako imate tu mogućnost ne vozite sami djecu već pokušajte organizirati suvozača. Tata, baka, frendica, nije bitno. Dobro je imati kraj sebe osobu koja će vam pomoći zabavljati djecu, držati vas fokusiranima na cestu, a i raditi vam društvo. 

Planirajte

Znate navike svojih mališana, pa pokušajte planirati putovanje po mogućnosti kada spavaju. Trudite se izbjegavati putovanje noću, te birajte putovati rano ujutro ili predvečer kada nije toliko vruće. 

Također, ako idete na mjesto na kojem niste prije bili, a imate starije klince – ponovite s njima osobne podatke i kako se mogu snaći ukoliko se izgube. Ako imate manju djecu ušijte im osobne podatke na majicu ili napravite nekoliko etiketa (na komad tkanine flomasterom napišite osobne podatke mališana i vaš telefonski broj) te ih učvrstite na majicu pomoću sigurnosne pribadače).

I za kraj, sigurno putovanje mališana uvijek treba biti prioritet. Žurba, neispavanost, stres mogu biti uzroci nesreća na cesti. A to nitko ne želi! Uostalom, ljepše je putovati odmoran, sretan, uzbuđen, nego umoran i nervozan. Sretan put!

Foto: Freepik