Mama

Sarah Josipović: Mak je naša velika maza

Sarah Josipović

Sarah Josipović je odrasla uz svijet mode, pa se u tim vodama nakratko i okušala. Kasnije ju je život ponio u nekom drugom smjeru, pa je sada pliva marketinškim vodama. No, prava se prekretnica dogodila prije osam mjeseci kad je postala mama malog Maka.

Postali ste majka prije osam mjeseci, a za vrijeme trudnoće izjavili ste kako se sada još više divite svojoj mami. Kakve su Vam sve spoznaje donijeli trudnoća i porođaj?

Da, iz sadašnje pozicije divim se svakoj ženi koja je majka. Moja je mama tri puta odradila trudnoću, porođaj i sve što svaka majka prolazi, i apsolutno joj skidam kapu, a uz sve to svakodnevno je radila, organizirala velike projekte, vodila kućanstvo, kuhala i uvijek izgledala besprijekorno. Ne želim raditi od toga neku posebnu dramu jer je biti majka nešto sasvim prirodno i starijim generacijama nije jasno što je tu nama „milenijalsima“ teško, ali dok nisam postala majka, uopće nisam bila svjesna što to sve znači. Znam reći da je to za mene najteži posao na svijetu, jer puno jednostavnije radim svoj posao i koliko god puno radila, moj posao ima kraj, a majka moraš biti od nula do 24, vikendom, blagdanima, nedjeljom, kad si bolesna i umorna. No s druge strane, to je najveća čarolija i sreća koja postoji na svijetu. Taj osjećaj sreće i ispunjenosti također ne možeš spoznati dok ne rodiš.

Sarah Josipović
Foto: Mama&Beba
Što se u Vama promijenilo otkako ste postali mama i je li se puno promijenio Vaš pogled na svijet?

Apsolutno se sve promijenilo, sam sebi postaneš nebitan. Imaš novi centar svijeta, sve što radiš zapravo je zbog i za njega, barem dok je još ovako malen. Znam reći da me strah da nikada više neću raditi na razini na kojoj sam prije radila. Naime, oduvijek sam u poslu imala imidž da nema sa mnom puno zezancije. Sad imam osjećaj da sam puno blaža, emotivnija i još uvijek puno manje fokusirana – ali nadam se da će se to uskoro promijeniti.

Znači li to da niste iskusili što to znači ne spavati noćima? Koji Vam je dio majčinstva najteži, i postoji li takav uopće?

Mak je beba dojena na zahtjev i, nažalost, otkad se rodio, nije spojio više od četiri sata sna, i to je bilo kad se tek rodio. Trenutačno smo u fazi kada traži cicu ponekad i svakih pola sata noću. Definitivno mi je najteži dio majčinstva to nespavanje. Toliko sam iscrpljena da ćemo ovih dana probati trodnevno-četverodnevno odvikavanje od noćnog dojenja. Tata će ostati s Makom dok ću ja otići u drugu sobu, a onda vjerojatno i kod svoje mame. Kažu da bi nakon toga trebao početi bolje spavati jer više nije toliko mali da mora jesti noću, nego mu je to utjeha i način uspavljivanja. Do sada mi ga je bilo žao jer je nekako bio premali, ali sad više nemam snage, a i on je dovoljno velik

Sarah Josipović
Foto: Mama&Beba
Imate veliku obitelj i sigurno su Vam mnogi bili na raspolaganju za pomoć u tim prvim mjesecima? Tko Vam je najviše uskakao?

Volim što smo jako povezana obitelj i što smo jako bliski, i moja i Janova obitelj. Mak je prvi unuk s obje strane i ponekad imamo osjećaj da postoji red čekanja za čuvanje i druženje s Makom. Definitivno je tu kao pomoć primarno moja mama, kao vjerojatno i svakoj majci njezina majka. Tu je i Makova druga baka, te tri tete, moje dvije sestre i jedna Janova, koje Maka obožavaju i svakodnevno dolaze k nama. Moja mama na početku mi je puno pomogla s kuhanjem, sada s kuhanjem kašica za Maka, druga je baka veliki ranoranilac pa može Maka preuzeti rano ujutro, a tete predvečer. No ja sam i dalje ona mama koja još uvijek voli najviše biti sa svojim sinom, pa ga još ne dam puno.

Mi smo roditelji koji su odlučili da će Mak biti naš priljepak i partner u svim aktivnostima, odnosno član našeg malog tima. Kada mi putujemo, i on putuje, kada mi idemo u restorane, i on ide u restorane.
Mak je prvi unuk u obitelji. Je li već sada velika maza?

Mak je jako velika maza, mazimo ga otkad se probudi do odlaska na spavanje, a najviše voli kad ga ljubimo, pa ponekad to radimo dugo, dugo, dok ne zaspi. Kako mama i tata, tako bake, dede i tete. Inače, mislim da je biti baka nešto posebno. Bake su već upoznate s majčinskim osjećajima i kod njih je sve vrlo intenzivno od prve sekunde, a mame se oporavljaju, upoznaju s bebom, uspostavljaju dojenje, one se odmah mogu maziti. Jedva čekam da postanem baka, čini mi se da je to kao da dobiješ bebu, ali bez ikakve obveze…

Mnogi uz Vas najprije vežu svijet mode i ljepote. Jeste li i kao mama skloni estetici?

Sama sebe nikada nisam pretjerano svrstavala u svijet mode i ljepote jer puno više volim biti u pozadini, kao organizator događanja, snimanja i kao netko tko se bavi odnosima s javnošću. Ali jesam esteta i vodim računa o tome i kao mama. Moram priznati da je i Jan veliki esteta, pa smo skupa birali kolica, nosiljke i druge proizvode koji su nam najljepši, a opet najfunkcionalniji. Tu je, naravno, i robica o kojoj vodimo računa otkako se rodio, ali s obzirom na to da je još mali, najvažnije nam je da se osjeća ugodno i da je u prirodnim prozračnim materijalima.

Sarah Josipović
Foto: Mama&Beba
Osim što će jednostavno morati biti mali gurman, Mak je već sada pravi veliki putnik. Koje su sljedeće destinacije?

On je već sad mali gurman jer nema što nije probao, sve jede, nedavno je u Istri jeo i juhu od češnjaka i pljukance s tartufima. Osim toga, nije imao ni mjesec dana kad je išao na more, i to odmah na Hvar u Palmižanu, na koju se vozio gliserom. Planiramo ovih dana otputovati u Australiju, u Sidney. Već smo trebali ići, no putovanje smo zbog velikih požara odgodili. Ondje žive Janova baka i teta, i veselimo se ljetu i Makovu prvom velikom letu avionom.

Razgovarala: Nataša Krstičević
Foto: Jasmina Cviljak
Šminka: Mihaela Mirković

Intervju je u cijelosti objavljen u časopisu Mama&Beba (veljača 2020.)

Sarah Josipović