Obitelj

Samoizolacija – kako objasniti djeci što je to?

Samoizolacija

Samoizolacija je postala riječ godine koja se preko noći ušuljala u našu svakodnevicu. Početkom godine nismo ni pomišljali na izolaciju, samoizolaciju, karantenu, a virusi su se spominjali nekoliko puta godišnje u vrijeme gripe i ljetnih viroza.

No, situacija je danas potpuno drugačija. Samoizolacija se spominje svakodnevno, naslovi su puni medicinskih, često zbunjujućih termina, a briga o zdravlju postala je mantra. Posebno zbunjeni u ovim zbunjujućim vremenima postala su djeca. Njima je djetinjstvo postalo obilježeno samoizolacijom koju ili iščekuju ili su je već prošli.

Pa onda, kako uopće s djecom pričati o samoizolaciji?

Samoizolacija nas statistički sve čeka u nekom trenutku. Prije ili kasnije za dobrobit tuđu i svoju morat ćete se zatvoriti 10 dana u kuću i mališanima objasniti što se događa.

OVO SU NAŠI SAVJETI:

Objasnite što se događa

Prilagodite objašnjenje uzrastu djeteta i objasnite što se događa. Vrlo vjerojatno ste već odradili razgovor o pranju ruka, kihanju i kašljanju, pa djeca donekle razumiju o čemu se radi.

Pročitajte i: Upute za preživljavanje korone

Sada objasnite da svi morate biti kod kuće neko vrijeme i ne smijete izlaziti van. Budite jasni i iskreni, nemojte ih obasipati informacijama koje ne razumiju.

Oblikujte njihova očekivanja

“Samoizolacija znači da ne smijemo ići van iz kuće idućih 10 dana.”

“Moramo biti doma jer je to dobro za naše zdravlje i zdravlje ljudi koje srećemo kako se ne bi razboljeli.”

“Samoizolacija će trajati samo 10 dana tijekom kojih ne smijemo izaći iz kuće. Doma ćemo se igrati kao da smo u parku, u vrtiću ili školi.”

Pročitajte i: Trebaju li djeca nositi maske?

“Moramo ostati doma jer je to dobro za naše zdravlje i tako štitimo druge. Igrat ćemo se kao da smo u parku, učit ćemo kao da smo u školi ili vrtiću i zabavljat ćemo se.”

Slušajte

Postavljajte pitanja i slušajte što vam djeca govore, tako ćete stvoriti razumijevanje i shvatiti što oni zapravo znaju i što bi ih moglo zanimati. Na njihova pitanja odgovarajte iskreno i sažeto.

Hrabrite

Djeca su kao malene spužve, puno ulazi u glavicu, a malo toga izlazi van. Djecu često zna biti strah, ali ga ne znaju verbalizirati ili objasniti. Hrabrite ih svaki dan, radite na njihovom samopouzdanju, volite ih.

Držite se rutine

Idućih 10 dana će biti teško, puno teže od onoga što ste mislili, pa je važno držati se rutine. Naime, rutina je klincima posebno bitna jer znaju što mogu očekivati u određenom djelu dana. Ako imate stan u malo ste lošijoj poziciji od onih koji imaju dvorište i kuću, no ne očajavajte. I otvoreni prozori, jaknice i kapice na balkonu ili terasi, mogu biti jednako zabavni kao trčanje dvorištem. No, vi ćete se morati pobrinuti za to.

Planirajte

Planirajte što ćete raditi idućih dana. Ako radite od kuće, nažalost, vrijeme ćete morati planirati oko mališana. Stoga, dobar plan glavu čuva.

Upravljajte svojim očekivanjima

Djeca su nepredvidiva. Jedan dan im je super biti doma, drugi dan plaču pred vratima. Ne očekujte veliki tulum pun dobre zabave, jer ga nećete dobiti.

Smirujte situaciju

Više nego vjerojatno će doći do ispada bijesa i ljutnje, no nemojte se i vi ljutiti. Djeci je puno teže nego što mi to mislimo, a razlika je to što oni to  pokazuju.

Foto: Freepik