Obitelj

Trebaju li i djeca nositi maske?

djeca nositi maske

Obveza nošenja maski u većini zatvorenih prostora na snazi je od ovog tjedna, pa se svi polako navikavamo na to novo normalno. No, mnogim je roditeljima palo na pamet pitanje: trebaju li i djeca nositi maske? Evo što kaže Hrvatski zavod za javno zdravstvo!

O maskama su tijekom koronakrize stizale različite obavijesti – štite, ne štite, štite samo neke… Kako su stručnjaci postupno upoznavali virus COVID-19, tako su i prilagođavali mjere, pa one nove kažu: svi nosimo maske u gotovo svim zatvorenim prostorima.

No, moraju li i djeca nositi maske?

Hrvatski zavod za javno zdravstvo izdao je priopćenje prema kojem je odgovor na to pitanje – da. Maske moraju nositi i djeca starija od dvije godine. Ipak, s obzirom na činjenicu da se radi o djeci, postoje neke iznimke i slučajevi u kojima djeca nisu obvezna nositi maske.

Od nošenja maski u zatvorenim prostorima izuzimaju se:
  • djeca do dvije godine starosti
  • djeca predškolske dobi nakon navršene druge godine ako dijete, usprkos nastojanju roditelja/staratelja da nosi masku, pruža otpor nošenju maske ili se ne može suzdržati od dodirivanja maske i lica (pojedinoj djeci maska smeta te osjećaju neotklonjivu potrebu da namještaju masku i dodiruju lice, čime se povećavaju izgledi za unos virusa kroz usta, nos ili oči)
  • djeca u dobi nakon navršene druge godine pa do nižih razreda osnovne škole mogu nositi masku samo u aktivnostima koje su vremenski ograničene (aktivnosti koje traju najviše sat ili dva) i kada su pod neprestanim nadzorom roditelja/staratelja (primjerice kod vožnje u javnom prijevozu, u zdravstvenoj ustanovi ili kod odlaska u trgovinu iako se roditeljima preporučuje da djecu vode u trgovine samo ako je to krajnje nužno)
  • osobe s određenim oblicima invaliditeta kao što su: određena oštećenja mentalnog zdravlja uključujući teškoće iz autističnog spektra ako osobe pružaju otpor ili ne podnose masku na licu, osobe s intelektualnim teškoćama, osobe s većim tjelesnim/motoričkim oštećenjima zbog možebitnih teškoća disanja ili nemogućnosti da skinu masku bez pomoći druge osobe
  • osobe koje trebaju prenijeti informaciju osobi s oštećenim sluhom, uključujući prevoditelje za gluhoslijepe osobe i druge osobe u pratnji, u situaciji kada poruku osobi s oštećenim sluhom ne mogu napisati ili prenijeti znakovnim jezikom, već isključivo čitanjem s lica i usana
  • osobe s oštećenim sluhom u situacijama u kojima maska onemogućuje učinkovitu komunikaciju i primjereno razumijevanje prenesene poruke
  • osobe s teškoćama disanja uslijed kroničnih bolesti (ove situacije ne treba zamijeniti s respiratornom infekcijom uz povišenu temperaturu ili druge znakove koji mogu biti karakteristični za bolest COVID-19 kada je nošenje maske obavezno)
  • osobe promijenjene svijesti ili kod gubitka svijesti
  • sve osobe koje iz drugih razloga ne mogu skinuti masku bez pomoći druge osobe.

Iz Zavoda upozoravaju da se nakon dužeg nošenja maske na licu može javiti iritacija kože lica, odnosno promjene na licu, posebno za vrijeme ljetnih vrućina. Tada je važno isprati lice sapunom i vodom, te zamijeniti masku ako je vlažna ili oštećena.

Foto: Freepik