Obitelj

5 ispušnih ventila za dječje “izolacijske krize”

Roditelj ste djeteta ili djece koja su već danima zajedno s vama u izolaciji, karanteni, nazovite-to-kako-god-želite, i pitate se kako izdržati i ne poludjeti u ovom “korona životu” koji nas je odjednom snašao.

Dječja dosada nastupa puno prije naše, jednako kao dječje zadovoljenje njihovih afiniteta. Jednostavno, njihova potreba za izmjenom aktivnosti i igara te za fizičkom aktivnosti je puno veća od naše. Naš je posao da im to i omogućimo, iako je prilično teško jer park trenutno ne postoji.

Evo nekoliko ideja koje možete ponuditi djeci, a sigurni ste da će potrošiti barem nešto energije:
  1. Dobri stari “Dan, noć” koji će biti zabavniji ako će igrati svi članovi obitelji i tako igri dati kompetitivni karakter koji djecu dodatno motivira i aktivira. Nakon nekoliko minuta igru možete zapapriti i objasniti djeci da se pravila mijenjaju te da moraju čučnuti kada kažete “dan”, a ustati kada kažete “noć”. A zatim možete napraviti vlastitu inačicu ove igre i sami izmisliti pokrete koji trebaju pratiti glasovnu naredbu.
  2. “Jura kaže” ili poznatije kao “Simon says” koji će kod vaše djece aktivirati vizualnu i auditivnu pažnju i koncentraciju. Riječ je o igri u kojoj djeci također dajete glasovne naredbe, a oni čine ono što čuju, s jednim izuzetkom. Naime, kad kažete “Jura kaže ispruži ruku”, dijete mora ispružiti ruku. Kad kažete samo “Ispruži ruku”, dijete ne smije učiniti ništa već samo ostaje stajati. Igra postaje zanimljiva kad vrlo brzo govorite i ispreplićete naredbe koje uključuju “Jura kaže” i one koje isto ne uključuju. Kad igra više članova, igra se na ispadanje, a ispadaju oni koji pogriješe.
  3. Poligon u stanu/kući je odlična motorička igra za djecu, a može biti onoliko zahtjevna koliko poželite. Naravno, ovisi i o veličini prostora, ali možete biti kreativni i poslagati manje (i veće) dijelove namještaja u redoslijedu i razmaku kojem želite. Potrudite se dodati sve “prave” elemente utrke pa vi budite sudac koji daje znak za početak fućkajući te štopajte vrijeme koje na kraju možete komparirati među braćom i sestrama. Neka se provlače ispod stolova, preskaču tabure, hodaju po liniji koja je označena pik trakom na parketu, naprave kolut naprijed na trosjedu, rade visoki skip na stazi koja je napravljena od žniranaca, trče slalom oko stolaca… Što god kod kuće vidite kao potencijalni materijal za neku etapu utrke, iskoristite to. U sljedećem krugu uvedite kaznene bodove ako nešto ne izvedu dovoljno precizno.
  4. Ping pong ili tenis možete zaigrati tako da rekete napravite od papirnatih ili plastičnih tanjura koje ćete selotejpom pričvrstiti za praznu rolu papirnatih ručnika. Umjesto loptice je pametnije koristiti balon. 
  5. Plešite! Osim što ćete se razgibati i umoriti, dobro ćete se nasmijati i povezati. Svatko može izmisliti svoj smiješan ples koji drugi tada imitiraju.

Ne znamo do kada ćemo boraviti u zatvorenom pa iskoristite sve ponuđene ideje kako bi vaša djeca zadovoljila svoju potrebu za motoričkim aktivnostima, što manje vremena provodila pred ekranima i imala priliku “ispucati” svu negativnu energiju koja će se zasigurno u njima (i nama) prikupljati s obzirom na uvjete na koje nismo naučeni.

Glavu gore i uživajte u igri sa svojom obitelji! 

Tekst: Lea Cikron, mag.psych.
Foto: Freepik