Trudnoća i porođaj

Plodni dani: Kada i kako dolazi do oplodnje?

plodni dani

Do oplodnje može doći samo tijekom plodnih dana, stoga je ukoliko planirate trudnoću potrebno znati kako točno prepoznati te plodne dane.

Menstrualni ciklus ima svoje tri faze – luteinska, ovulacijska i folikularna i samo tijekom ovulacijske faze dolazi do oplodnje.

Nakon otpuštanja jajne stanice njezin život traje oko 24 sata i samo u tom 24-satnom periodu može doći do oplodnje koja će posljedično dovesti i do trudnoće. Srećom, spermij nakon odnosa u vašem tijelu može preživjeti nekoliko dana, od 2-3, do čak 5 dana u rjeđim slučajevima.

Upravo duži životni vijek spermija produžuje trajanje plodnih dana jer do trudnoće može doći čak i ako ste odnose imali nekoliko dana prije same ovulacije, a spermiji su preživjeli i dočekali otpuštanje jajne stanice u vašem tijelu.

plodni dani

DULJINA TRAJANJA CIKLUSA

Kako se duljina ciklusa razlikuje od žene do žene, ključno je osluškivati svoje tijelo i mogli biste osjetiti kada nastuple plodni dani.
Većina žena će primijetiti pojavu cervikalne sluzi kako se ovulacija bude bližila. Sama ovulacija može biti popraćena grčevima, bolnim i otečenim grudima, bolovima u jajniku ili čak blagim točkastim krvarenjem. No, nije dovoljno prepoznati ovulaciju, već je potrebno prepoznati period kada se ovulacija bliži jer upravo 24 sata prije nego ovulacija nastupi jest vaš najplodniji period.

Kao jednostavna kućna metoda za utvrđivanje plodnih dana uglavnom se preporučuje korištenje lh trakica koje pokazuju razinu luteinizirajućeg hormona u urinu. Kako se razina povećava i ovulacija bliži, tako druga linija na lh trakici postaje sve tamnija i tamnija sve dok ne postigne boju kontrolne linije, što znači da je ovulacija nastupila, ili će se to dogoditi vrlo brzo.

plodni dani

Ako su vaši ciklusi jednakog trajanja i intenziteta, jednostavni alati kao što je menstrualni kalendar vrlo pouzdano može utvrditi kada bi moglo doći do plodnih dana. Sve što vam je potrebno jest unijeti duljinu trajanja ciklusa i datum prvog dana vaše posljednje mjesečnice.

Imajte na umu da stres, nedostatak sna i neuredan način života uvelike mogu utjecati i na ciklus. Sjetite se samo koliko puta vam se ciklus poremetio zbog nekih stresnih situacija. Ako radite na trudnoći, pokušajte izbjeći sve stresne faktore (naravno, koliko je to moguće) i tako si povećajte šanse za što skoriji plusić na testu 🙂

Foto: Shutterstock