Bebe i mališani

Otvorena Banka humanog mlijeka

Banka humanog mlijeka

U KBC-u Zagreb je otvorena Banka humanog mlijeka. Riječ je o projektu koji je ostvaren kao rezultat suradnje Ministarstva zdravstva i UNICEF-a, a na inicijativu Hrvatske udruge grupa za potporu dojenja.

Ukupna vrijednost projekta nešto više je od osam milijuna kuna, od kojih je Ministarstvo zdravstva osiguralo pet milijuna, a UNICEF 3,4 milijuna. Banku su svečano otvorili prof. dr. sc. Milan Kujundžić, ministar zdravstva, Regina M. Castillo, predstojnica Ureda UNICEF-a za Hrvatsku, i prof. dr. sc. Ante Ćorušić, ravnatelj KBC-a Zagreb.

„Danas otvaramo Banku humanog mlijeka pri KBC-u Zagreb na dobrobit prijevremeno rođene djece, kao i novorođenčadi koja nisu u mogućnosti biti hranjena mlijekom svoje majke. Mlijekom dobivenim iz Banke humanoga mlijeka pružit će im se najbolja skrb te doprinijeti smanjenju nastanka dugotrajnih komplikacija, kao i smanjenju stope smrtnih ishoda. Ministarstvo zdravstva  prepoznalo je osnivanje Banke humanoga mlijeka kao jedno od ključnih ulaganja u dobrobit naše najmlađe djece, te su još 2014. godine pokrenute aktivnosti usmjerene prema  osnivanju hrvatske Banke humanoga mlijeka. Ovaj je cilj  uvršten i u Strateški plan Ministarstva zdravstva 2018. – 2020. godine te je osiguran i dio sredstava u državnom proračunu. Ovom prigodom posebno zahvaljujem Uredu UNICEF-a za Hrvatsku na financijskoj podršci ovom projektu, KBC-u Zagreb na svim poduzetim aktivnostima u realizaciji projekta, kao i  Hrvatskoj udruzi grupa za potporu dojenja na poticaju za pokretanje navedenog projekta, te svima ostalima koji su se uključili i pridonijeli ostvarenju ovog važnog cilja”, kazao je prof. dr. sc. Milan Kujundžić, ministar zdravstva.

Banka humanog mlijeka

U Hrvatskoj se svake godine prijevremeno rodi oko 2000 djece, a njih oko 400 treba intenzivnu zdravstvenu skrb kako bi preživjelo. Kada prijevremeno rođenim djevojčicama i dječacima nije dostupno mlijeko vlastite majke, najbolji je izbor donirano humano mlijeko.

Važnost Banke humanog mlijeka

Otvaranje Banke humanog mlijeka važno je za osiguravanje najvišeg standarda zdravstvene njege za prijevremeno rođene i teško bolesne djevojčice i dječake kojima nije dostupno majčino mlijeko.

Godina u kojoj se obilježava trideseta obljetnica Konvencije o pravima djeteta prilika je da kao društvo uložimo dodatan trud kako bi se ostvarila sva prava djece. Banka humanog mlijeka važan je korak u ostvarivanju prava djece na preživljavanje i zdravstvenu skrb.

U Europi trenutačno djeluje 239 banaka humanog mlijeka (uključujući Banku humanog mlijeka u Hrvatskoj), a još ih se 14 planira osnovati. Kada je riječ o zemljama u okruženju, u Italiji djeluje 37 banaka humanog mlijeka, osam u Mađarskoj i tri banke u Srbiji. U Sloveniji se trenutačno radi na otvaranju banke, dok u Bosni i Hercegovini još nema banke humanog mlijeka.

Foto: promo