Bebe i mališani

Novo – Sve o prehrani dojenčadi i male djece na jednom mjestu

Zdrava beba, portal

Jedemo, pijemo i udišemo zrak, to su osnovne  životne funkcije od trenutka rođenja. Danas, u 21.stoljeću, u moru informacija koje nas okružuju ponekad zaboravimo osnovno a to je da upravo zdrava prehrana od najranijeg perioda života utječe na naše zdravlje.  

Informacije o hrani, a posebno prehrani dojenčadi i djece, su do pojave interneta i modernih načina komunikacije bile rijetke, teško dostupne i obično su se svodile na savjete liječnika i medicinskih sestara, majke, bake ili prijateljice. Danas smo sretni jer smo okruženi bezbrojnim informacijama i savjetima o hrani, kako preko društvenih mreža, tako i marketinškim porukama.

Zašto je posebno važno dojenačko razdoblje i razdoblje do navršene treće godine djetetova života?

Prehrana djeteta od rođenja do navršene treće godine života je višestruko značajna jer utječe na cjeloživotno zdravlje. Vaše se dijete niti u jednom periodu života ne razvija tako brzo kao u prve 3 godine: ono u prosjeku udvostručuje veličinu, učetvorostučuje težinu i sve je aktivnije.

Dijete u tom razdoblju treba 5 puta veću količinu hranjivih tvari po jedinici tjelesne mase nego odrasli, a površina crijeva je 6 puta manja nego kod odraslih. Brojni organi se u tom razdoblju i dalje razvijaju i sazrijevaju. Primjerice, čovjekov mozak do treće godine života, postiže punu težinu koja se kasnije više ne povećava.

Znate li da više od  polovice djece koja su pretila prije puberteta ostaju pretili u odrasloj dobi ?

Zadnjih 10 godina s razvojem modernog načina života, odgoja i obrazovnog sustava u razvijenim zemljama, došao je i još jedan veliki zdravstveni problem, a to je pretilost.

Najveći uzrok pretilosti je nedostatak tjelesne aktivnosti, što još više daje na važnosti zdravoj prehrani jer se pretjerani energetski unos može kompenzirati tjelesnom aktivnošću djece.

Danas i dalje često imamo pretjerani energetski unos kojeg ne prati primjerena tjelesna aktivnost, a dodatno prehrana često ima manjak važnih mikro i makro nutrijenata (najčešće željeza, vitamina D i visokovrijednih masnih kiselina).

Informirati se, ali gdje?

Ispravan, stručan i provjeren savjet jedino mogu pružiti medicinski stručnjaci i nutricionisti.

Ali ponekad ne možemo lako i brzo do njih i često se uhvatimo kako pretražujemo internetske sadržaje kako bi se što točnije informirali, a onda nam je teško odlučiti što je od toga važno, istinito, i što će stvarno biti korisno našoj bebi i što će joj donijeti zdrav rast i razvoj.

Upoznajte novi portal i educirajte se!

zdrava beba

Zdrava beba je zamišljena kao projekt koji će majci u najosjetljivijem razdoblju života pružiti određenu edukaciju, omogućiti joj da sama zaključi što je dobro za dijete a da ne nasjeda brojnim marketinškim trikovima. Portal Vam pruža mogućnost da razlučite bitno od nebitnog, a omogućuje i interakciju s autorima.

Osnovni naglasak je na sažetosti i jednostavnosti informacija koje vode do pojedinog zaključka i preporuke kako bi sami kvalitetno promišljali o tome kako pravilno hraniti i postupati s dojenčadi i malom djecom.

ZDRAVA BEBA pruža savjete i edukaciju o majčinom mlijeku, hrani za dojenčad i malu djecu, o važnosti crijevne mikrobiote, alergijama, očuvanju zdravlja tijekom trudnoće i još mnogo toga.

Dodatno portal pruža korisne alate i kalkulatore poput:zdrava beba kalkulatorzdrava beba kalkulatorzdrava beba kalkulator

SAZNAJTE VIŠE NA zdravabeba.hr

Foto: promo