Trudnoća i porođaj

Njega lica nakon poroda

njega lica

Njega lica nakon poroda zahjevat će posebnu rutinu zbog hormonalnih promjena, ali i činjenice da dojilje trebaju voditi računa o tome što stavljaju u sebe i na sebe.

Povećana razina hormona potiče razvoj pigmentacija na licu, tzv. melazmu, ali i akne, te popucale kapilare i ekceme. Njega lica nakon poroda mora biti blaga i prilagođena majkama ako doje.

Akne

Akne ili bubuljice kod nekih žena će biti pojava s kojom će se bezuspješno boriti u prvim mjesecima nakon poroda.
Odredite tip kože nakon poroda, te prilagodite rutinu njege i čišćenja kože tipu kože. Bezreceptno postoji cijela plejada proizvoda koju možete koristiti, no ipak se informirajte što možete koristiti ako dojite. Njega lica nakon poroda treba biti blaga, ali će i potrajati dok se tijelo ne vrati u hormonalni balans.

Suha koža – ekcemi

Zbog promjena u razini hormona, tijekom ali i nakon trudnoće može se javiti ekcem odnosno atopijski dermatitis. To je stanje prolazno, a od žene će zahtjevati nježnu i umirujuću njegu. Dobra je vijest što će vam i ljekarnici i kozmetičari preporučiti korištenje proizvoda za njegu lica novorođenčadi.

Melazma

Melazma je hiperpigmentacija kože, a najčešće se javlja na licu u području brade i oko ustiju. Melazma je također i tamna linija, linea negra, koja se proteže po sredini vašeg trbuha. Melazmu ne treba poserbno tretirati jer će se najčešće sama povući u roku od nekoliko mjeseci. Ono što je potrebno, kao i inače, je štititi od štetnih sunčevih zraka, koristiti zaštitni faktor, te redovito hidratizirati lice.

Foto: Freepik