Trudnoća i porođaj

Nifty test ili mjerenje nuhalnog nabora – što izabrati?

Nifty prenatalni test

Trudnoća, uz veselo iščekivanje, uključuje i velike odluke. Jedna od njih je i izbor pregleda i prenatalnih testova.

Kako bismo vam olakšali izbor pripremili smo usporedbu mjerenja nuhalnog nabora i Nifty testa koje trudnice najčešće rade.

Što je to pregled nuhalnog nabora i kako se obavlja?

Nuhalni nabor je naziv za prozirno područje koja se nalazi na stražnjoj strani bebinog vrata, a mjerenja istog se vrše pomoću ultrazvuka. Pregled je neinvazivan i neškodljiv za plod, obično se radi prislanjanjem sonde na trbušnu stijenku trudnice, iznimno vaginalno.

Pregledom nuhalnog nabora se primarno procjenjuje vjerojatnost kromosomskih grešaka T21, T18 i T13, koje se pokazuju povećanom debljinom prozirnog dijela nabora na stražnjem dijelu bebinog vrata. Ginekolog tom prilikom može napraviti i temeljitiji pregled razvoja ploda i odrediti očekivani termin poroda. Pregled nuhalnog nabora obavlja se između 11. i 14. tjedna trudnoće, a sam postupak obično traje između 15 i 20 minuta.

Što je Nifty test i kako se provodi?

Nifty test je neinvazivan prenatalni test probira koji otkriva Downov, Edwardsov i Patauov sindrom, aneuploidije spolnih kromosoma, druge trisomije i brojne delecije i duplikacije koje mogu imati utjecaj na razvoj ploda.

Za test je potreban uzorak venske krvi majke i zato je Nifty test u potpunosti bez rizika za plod.

Uzorak putuje u laboratorij, a rezultati su dostupni za 6 do 8 radnih dana.

Test se može napraviti već od 10. tjedna trudnoće jer se tada u krvi majke, uglavnom, nalazi dovoljna koncentracija nasljednog materijala ploda.

Točnost rezultata pregleda
  • ZA PREGLED NUHALNOG NABORA

Najveći nedostatak mjerenja nuhalnog nabora je činjenica da se otkrije između 70 i 80% plodova sa sindromom Down. To znači da od 100 pregleda prisutnost sindroma neće se identificirati kod 20 do 30 pregleda.

Ukoliko pregledu dodate mjerenje vrijednosti dvostrukog hormonskog testa (betaHCG i PAPP-a u majčinoj krvi) pozitivna prediktivna vrijednost se povećava na 85-90%.

Nifty, prenatalni test

Kod pregleda nuhalnog nabora pojavljuje se približno 5% lažno pozitivnih rezultata, što je problematično, jer se tako trudnica izlaže nepotrebnom riziku invazivnih dijagnostičkih testova.

  • ZA NIFTY TEST

Nifty test je prilično točniji od pregleda nuhalnog nabora. Stupanj prepoznavanja tri najčešće trisomije koje su prisutne kod rođenja kod Nifty testa je viša od 99%.

Osnovna prednost je također niži postotak lažno pozitivnih rezultata:

  • Za sindrom Down (T21) tek 0,05%,
  • Za najčešće trisomije općeito 0,14%.
Posljedično, manje trudnica je izloženo invazivnim dijagnostičkim metodama.Nifty, prenatalni testŠto pregledom saznajemo?
  • ZA PREGLED NUHALNOG NABORA

Ginekolog prilikom pregleda izmjeri zonu nuhalnog nabora. Kada je zona veća od 2,5 mm ocjenjuje ju kao abnormalnu.

Rezultat pokazuje povećani rizik za sindrom Down. Pregled pokazuje i mogući rizik za sindrom Edwards i Patau, koji su rijeđi i većinom su uzrok spontanog pobačaja u ranijoj trudnoći. Ukoliko je rizik za kromosomsku nepravilnost ploda veća od 1:300 predložit će vam daljnje pretrage.

Jedini način koji sa 100 postotnom sigurnošću utvrđuje prisutnost kromosomskih nepravilnosti je invazivan dijagnostički test – biopsija korionskih resica ili amniocenteza. Takva dijagnostička metoda predstavlja rizik za pobačaj u do 1% pacijentica, čime odluka za podvrgavanje takvoj dijagnostičkoj metodi nije laka.

Na sreću se, prije invazivne pretrage, možete odlučiti za Nifty test.

Pored navedenog na pregledu nuhalnog nabora mjeri se i dužina materničnog vrata, anatomija lubanje zametka, njegove kralježnice, želuca, bubrega, mokraćnog mjehura i pregled prisutnosti sva četiri ekstremiteta. Time ginekolog može ustanoviti i neke druge moguće nepravilnosti razvoja ploda.

  • ZA NIFTY TEST

Nifty test u prvom redu otkriva tri najčešće kromosomske nepravilnosti, koje su prisutne kod rođenja – Downov, Edwardsov i Patauov sindrom. Može vam otkriti i spol bebe, ako to želite.

Dodatna istraživanja ovise o izabranom paketu. Nifty otkriva još:

  • Aneuploidije spolnih kromosoma (Turner, Klinefelterov, trostruki X i XXY sindrom),
  • Tri dodatne trisomije (trisomije kromosoma 9, 16 i 22),
  • 60 mogućih sindroma delecija i duplikacija.

U slučaju da Nifty test pokaže povećani rizik za neku od nepravilnosti trudnici se preporuča amniocenteza koja sumnju potvrdi ili opovrgne.

Koje preglede izabrati?

Pregled nuhalnog nabora i Nifty test nisu međusobno isključujući. Idealno je napraviti oba. Pregledom  nuhalnog nabora ultrazvučnim pregledom mogu se uočiti i druge morfološke nepravilnosti, koje nisu nužno genetskog izvora i Nifty ih ne može detektirati. Također pregled nuhalnog nabora nije toliko točan kao Nifty i često ne prepoznaje nepravilnosti, zato je za što mirniju trudnoću preporučljivo napraviti oba testa.

Više informacija o Nifty testu možete pronaći na web stranici nifty-test.hr gdje se možete i naručiti na besplatno savjetovanje kod liječnika

Foto: Freepik, promo