Bebe i mališani

Mjereći visinu, mjerite djetetovo zdravlje

visina djeteta, rast

Gotovo svaki mališan u svom domu ima kutak u kojemu je zabilježen njegov rast tijekom mjeseci. Mjesto je to na koje mališani rado odlaze vidjeti jesu li narasli i koliko su bliže danu kad će postati odrasli. Mjerenje je zabavno i mališanima i roditeljima, a bilježenjem se stvaraju vječne uspomene. No, kad mjerite svog mališana, ne samo da ga zabavljate – vi mjerite njegovo zdravlje.

Visina je, naime, jedan od glavnih pokazatelja zdravog djetetova razvoja, kako u djetinjstvu, tako i u kasnijim godinama djetetova života. Upravo zaostajanje u rastu može biti pokazatelj neke ozbiljnije bolesti, pa ako se javi, to nikako nije nešto što biste trebali zanemariti. No, ne treba, naravno, biti prekomjerno usredotočen na djetetovu visinu.

ODREDITE CENTILE

Dijete je potrebno i poželjno mjeriti dva puta godišnje, ali osim čistih brojki, važno je pratiti djetetov rast, odnosno napredovanje u visini.

Najsigurniji ćete biti da je sve u redu, ako odredite centilnu krivulju rasta vašeg djeteta, a tu vam može pomoći i vaš pedijatar. Normalan raspon za djetetovu visinu iznosi između 3. i 97. centile.

No, ako dijete ne napreduje prema vašem mišljenju, nije to odmah znak za paniku, ali je svakako znak za provjeru. Dijete može biti nižeg rasta zato što su mu roditelji niži, može biti konstitucijski nižeg rasta, a uzrok može biti i činjenica da je beba rođena s manjom porođajnom težinom i visinom.

rast djeteta, visina djeteta

Ipak, da je dobro biti na oprezu, govori i činjenica da uzrok niskog rasta mogu biti i:

kronične bolesti: plućne, srčane, gastrointestinalne, bubrežne i druge
endokrinološki problemi: manjak hormona rasta i hormona štitnjače
prehrana: neprimjerena prehrana, nedovoljno bjelančevina
problemi s kardiovaskularnim sustavom, razvojem mozga, imunosnim sustavom, sluhom, kostima, probavnim sustavom…

Kad roditelj pomisli da bi dijete moglo uistinu kasniti u rastu, potrebno je odmah provjeriti tu slutnju. Naime, nizak rast ima očigledne fizičke posljedice, ali tu su i one golim okom teško uhvatljive, a toliko štetne, psihičke posljedice: ako se dijete tretira kao puno mlađe, gubi samopouzdanje, ima manjak snage, smanjenu razinu ukupne energije, problem s koncentracijom, loše spava. Zanemariti nedovoljan rast misleći kako treba pričekati i vidjeti, nije dobro jer odgađa odlazak liječniku i početak liječenja koje bi moglo poboljšati djetetovu kvalitetu života.

Iako zvuči komplicirano pratiti djetetov rast spomenutim centilnim krivuljama, to je danas vrlo jednostavno. Ako vas brine bilo što povezano s djetetovim rastom, oznake s crticama na zidu u dječjoj sobi zamijenite modernom varijantom – aplikacijom. Danas je uz naprednu tehnologiju lako instalirati aplikaciju i pratiti djetetov rast, te vidjeti odvija li se sve prema očekivanom.

Procjenjuje se da do puberteta dijete naraste oko 80 % od svoje ukupne visine kasnije u životu.

Tipičan djetetov rast od najranije dobi trebao bi izgledati ovako:

➜ Od rođenja do prve godine dijete bi trebalo narasti oko 25 cm.
➜ Od prve do četvrte godine djeca rastu otprilike 10 cm u godini dana.
➜ Od 4. godine do puberteta rast se usporava na 5 cm u godini.

Dakle, i dalje možete uživati u zajedničkom mjerenju mališana i stvarati uspomene, ali nemojte zaboraviti pratiti sve skupa kako biste znali kad se treba obratiti liječniku.

Aplikaciju za mjerenje djetetova napretka u rastu možete pronaći, među ostalim, i na web-stranici morethanheight.com, gdje možete pronaći i odgovore na sve što vas zanima o tom stanju.
Čitanje ovog teksta omogućio je Novo Nordisk Hrvatska d.o.o.

Foto: Freepik