Trudnoća i porođaj

Koja je cijena genetskog prenatalnog testa NIFTY?

Čitanje članka je omogućio NIFTY – www.nifty-test.hr

U posljednja dva članka pisali smo o tome zašto je važno za svaku trudnicu napraviti neinvazivan prenatalni test NIFTY. Ako ste propustili te naše članke, možete ih pročitati OVDJE i OVDJE.

Dobili smo mnogo komentara i upita vezano za cijenu testa NIFTY. Preporučena maloprodajna cijena testa NIFTY vrlo je vidljivo istaknuta na našoj internetskoj stranici i iznosi 4.400 kn za NIFTY Plus, 3.900 kn za NIFTY Standard i NIFTY Twins i 3.400 kn za NIFTY Basic.

Evo zašto!

Novac – stvar oko koje se sve vrti u ovo današnje moderno vrijeme. Nažalost, čak i zdravlje podliježe pritisku novca.

Kad pogledamo kolike su nam plaće i kakav nam je standard života, nije ni čudo što nam NIPT-testovi izgledaju skupo, ali pitanje je da li za takvu cijenu postoji realan razlog ili je ona samo napuhana?

Sekvenciranje cijelog genoma (genom je cjelokupni genetski kod jedne osobe) proces je koji provodi test NIFTY kako bi se na kraju dobio rezultat koji dobiva Vaš ginekolog.

Prije 10 godina, cijena sekvenciranja cjelokupnog genoma iznosila je 1.000.000 dolara! Da, da, dobro ste pročitali – MILIJUN dolara! Prije nekoliko godina objavljeno je da cijena sekvenciranja iznosi nešto više od 1.000 dolara, a dana je ta cijena ispod magičnog broja od 1.000 dolara i s vremenom će se još više smanjiti.

Test NIFTY je, kao najprodavaniji neinvazivan prenatalni test na svijetu, direktno doprinio tome da se cijena ovih testova svede na operativni minimum. Međutim, trebalo bi uzeti u obzir brojne aspekte vezane uz izdavanje jednog rezultata, a sve počinje već od samog uzorka krvi.

Epruvete koje se koriste za prikupljanje uzorka krvi trudnice nisu standardne epruvete koje se mogu nabaviti kod bilo kojeg proizvođača epruveta, nego se radi o posebnim epruvetama koje moraju ispuniti specijalne kriterije kako bi se očuvala bebina DNK u uzorku tijekom transporta uzorka do laboratorija. Isto tako, pakiranje koje se koristi za transport uzorka, pa i sam transport uzorka, moraju zadovoljiti međunarodne standarde špedicije koje propisuje Svjetska zdravstvena organizacija WHO, a za njom i ostale međunarodne agencije koje se bave špedicijom.

Nakon dolaska u laboratorij BGI u kojem se provodi analiza testom NIFTY, svaki uzorak prvo prolazi kroz postupak kontrole kvalitete kako bi se precizno utvrdilo ispunjava li uzorak sve medicinske, legalne i biološke kriterije kako bi se moglo dalje nastaviti s procedurom.

Izolacija DNK iz uzorka pune krvi vrlo je osjetljiv proces koji provode roboti, kako bi se osiguralo da se najvećom učinkovitošću dobije najkvalitetniji genetski materijal koji će u sljedećim koracima analize osigurati brzo i precizno izdavanje rezultata.

Nakon procesa izolacije DNK, ponovno se provodi kontrola kvalitete dobivenog materijala i tek ako su ispunjeni svi kriteriji ovaj se uzorak može unijeti u sekvenator koji će izvršiti analizu cjelokupnog genoma.

S obzirom na to da je ljudski genom izuzetno kompleksan i velik, kako bi se dobili rezultati potrebno je upotrijebiti vrlo sofisticirane bioinformatičke algoritme. Sekvenatori su povezani mrežno s moćnim kompjutorskim serverima koji u sebi sadrže bioinformatičke algoritme, tj. kompjutorske programe koji izdaju rezultat. Bioinformatički algoritam generira rezultat koji se temelji na cjelokupnoj analizi koja je gore opisana, ali tu nije kraj!

Ovako generirani rezultat analize ne izdaje se sve dok ga ne potvrdi klinički genetičar. Tek nakon kontrole genetičara rezultat se učitava u centralnu bazu iz koje se dalje izdaje ginekologu.

Svaki od ovih koraka zahtijeva prisustvo adekvatno školovanih ljudi koji kontroliraju proceduru i koji u svakom trenutku mogu odreagirati u slučaju da se za tim pokaže potreba.

Kad se pogleda gore navedena procedura, svima je jasno da ovakav test jednostavno mora imati određenu razinu cijene kako bi se pružila profesionalna usluga na vrhunskoj razini, ne praveći kompromise ni u u jednom koraku procedure – jer svaki je korak od iznimne važnosti i to ne samo za izdavanje rezultata, nego za život cijele jedne obitelji.

Također, postavlja se vrlo legitimno pitanje: zašto HZZO ne pokriva troškove testa NIFTY?

Strategija medicinske njege i razvoja zdravstvenog sustava svakako u sebi uključuje i uvođenje modernih tehnologija dijagnostike pa tako i genetike. Koliko će brzo test NIFTY biti uključen u ovakav sustav, kao i koliki će panel analiza HZZO prihvatiti – odgovore na ova pitanju dat će Ministarstvo zdravstva i HZZO u godinama koje dolaze.

U svakom slučaju, cilj je i kompanija iz biotehnološke industrije i državne uprave da trudnice ovakvu vrstu testiranja dobiju u sklopu standardne zdravstvene skrbi. Na ovome se intenzivno radi i nadamo se da će vrijeme koje dolazi donijeti pozitivne pomake u ovom pogledu.

Ovaj tip testiranja trudnicama nije dostupan kao dio osnovnog zdravstvenog osiguranja ni u mnogo razvijenijim zemljama. Neke države refundiraju cjelokupni iznos za cijeli panel analize, druge refundiraju samo vrlo mali panel analize, a treće pak subvencioniraju jedan dio troškova, tako da krajnji korisnik, tj. trudnica na kraju snosi umanjeni trošak testa.

Trenutno nijedan od ovih modela nije dostupan ni u Hrvatskoj ni u nijednoj državi u cijeloj regiji!

Do trenutka kada će neki od ovih modela omogućiti pomoć zdravstvenog sustava u primjeni neinvazivnog prenatalnog testa, NIFTY će uvijek na tržištu biti dostupan po najpovoljnijoj mogućoj cijeni, s najvećim brojem dostupnih analiza.

NIFTY je tu da svim obiteljima pruži dragocjene informacije na najkvalitetniji način i s najprofesionalnijim timom.

Ako još uvijek mislite da je NIFTY preskup, razmislite malo o tome koliko novaca mjesečno trošite na kavu, cigarete, frizuru i kozmetičke tretmane. Uz mala odricanja, lako možete tijekom trudnoće skupiti iznos za test NIFTY.

I uvijek imajte na umu da je sve dobro dok se može platiti, jer zdravlje Vaše bebe zaista nema cijenu!

Više informacija o visokopouzdanom i sigurnom neinvazivnom prenatalnom testu NIFTY možete saznati OVDJE.

– promo –
veljača 2018.