Trudnoća i porođaj

Kako znati je li potrebno napraviti test NIFTY?!

Čitanje članka je omogućio NIFTY – www.nifty-test.hr

Trudniste!

Obuzimaju Vas najnevjerojatniji osjećaji.

Zatim, kad ste se već pomalo i navikli na novonastalu situaciju, počinjete razgovarati sa svojim prijateljicama, kolegicama, prijateljima koji već imaju djecu, liječnicima pa onda naiđete na neki forum, blog ili portal za mame…

Na kraju cijelog istraživanja, čitanja i prikupljanja savjeta, taman kad pomislite da Vam je sve jasno, shvatite da Vam zapravo ništa nije jasno i da se nalazite u situaciji u kojoj zaista ne znate što trebate raditi i kakvu odluku donijeti, od najbanalnijih pitanja u vezi dječje sobe, robice za bebu ili kolica, do izuzetno bitnih odluka o zdravstvenoj njezi tijekom trudnoće.

Bili ste na prvom ginekološkom pregledu, trudnoća je potvrđena te Vam liječnik predlaže određene preparate, vježbe, dodatne preglede pa tako i testove.

Nakon tog pregleda, s obzirom na to da nemate mira, ponovno sjednete za računalo i počnete pretraživati po internetu sve ono što Vam je liječnik spominjao na pregledu. Zatim ponovno pričate s prijateljicama i tako se vrtite u krug i na kraju više ne znate ni koga da slušate ni što da napravite.

Jedna od tema razgovora kod ginekologa bila je i trebate li napraviti test NIFTY.
Jeste li Vi uopće netko kome treba ovaj test?

Test NIFTY može napraviti svaka trudnica, bez obzira na svoju dob te na to postoji li osnovana sumnja na temelju koje bi Vam ginekolog preporučio ovaj test, ali to ne znači da svaka trudnica treba napraviti ovaj test.

Test NIFTY prvenstveno je namijenjen trudnicama kojima su drugi testovi probira ili ultrazvučni pregled ukazali na povećan rizik prisutnosti kromosomskih poremećaja zbog čega bi se trebale podvrgnuti invazivnoj prenatalnoj dijagnostici kao što je amniocenteza.

Amniocenteza, kao i biopsija korionskih resica, invazivni su postupci tijekom kojih se iglom prodire u trbušnu šupljinu trudnice kako bi se, pod kontrolom ultrazvučne sonde, prikupio uzorak plodne vode ili korionskih resica koje sadrže bebinu DNK. Zbog toga ovi invazivni postupci sa sobom nose određen rizik od različitih komplikacija, poput infekcija, ali i pobačaja.

Veliki broj žena nepotrebno prolazi kroz ovakve invazivne postupke, ali ova se “nepotrebnost” ne bi trebala pripisati liječnicima. Oni se bore da svaku trudnoću izvedu na pravi put i svima im je u cilju da se na kraju svake trudnoće rodi zdrava beba. Ta „nepotrebnost“ proizlazi iz realnih ograničenja medicine i korištene tehnologije.

Napredak tehnologije i razvoj novih testova pružili su mogućnost velikom broj trudnica, koje bi inače bile podvrgnute možda nepotrebnim invazivnim dijagnostičkim postupcima, da naprave genetski test koji ni na koji način ne ugrožava ni bebu ni trudnicu, a daje izuzetno točne informacije. Toliko točne da se u velikom broju slučajeva invazivni dijagnostički postupak može izbjeći, premda ga je u nekim slučajevima ipak potrebno napraviti.

Taj genetski test je test NIFTY.

Test NIFTY trebale bi napraviti trudnice koje imaju indikacije za genetsko testiranje u trudnoći. To su trudnice kod kojih je ginekolog ultrazvučnim pregledom ustanovio prisutnost određenih parametara koji ukazuju na mogući kromosomski poremećaj, neovisno o dobi trudnice, kao i trudnice kod kojih je npr. kombinirani probir pokazao visok rizik prisutnosti kromosomskog poremećaja.

Također, to su i trudnice koje starije od 34 godine, kao i one kod kojih je u prethodnim trudnoćama ili u obiteljskoj povijesti bolesti bilo slučajeva kromosomskih poremećaja. Vrlo često to su i trudnice koje su zanijele jednom od metoda medicinski potpomognute oplodnje, kao i trudnice koje su zanijele pomoću donirane jajne stanice. Test NIFTY također mogu napraviti i trudnice koje nose blizance, ali i sve trudnice koje iz medicinski opravdanih razloga nisu kandidatkinje za amniocentezu ili žele izbjeći nepotrebnu amniocentezu i njene rizike.

Razvojem moderne genetike, naprednih tehnologija za genetsko sekvenciranje, kao i bioinformatičkih metoda, danas već za nekoliko dana možemo dobiti izuzetno pouzdan rezultat koji omogućava izbjegavanje rizika nepotrebnih invazivnih dijagnostičkih postupaka – jer svaka je trudnoća jedan novi život.

Više informacija o visokopouzdanom i sigurnom neinvazivnom prenatalnom testu NIFTY možete saznati OVDJE.

– promo –
siječanj 2018.