Bebe i mališani

Kako prepoznati i razviti djetetov talent?

Pitajmamu Djetetov Talent

Djetetov talent treba poticati, ali i otkriti na vrijeme

Jeste li možda već primijetili da je vaše dijete dobro u nečemu i da pokazuje posebnu sklonost za nešto? Voli li glazbu, ima li sluha, možda lijepo crta ili može bilo koga duhovitošću oboriti s nogu?
Talent se može pojaviti u bilo kojem obliku, ali uglavnom mu treba malo poliranja kako bi zasjao punim sjajem.

Promatrajte

Dijete neće samo uočiti da je u nečemu posebno dobro, to ne ide tako. Ono u čemu je dobro za njega će biti instinktivno. No, ako vaš mališan pokazuje veliko zanimanje za bojice, kistove, tempere, možda se tu krije nešto više. Dok je malo, time će raditi samo nered, ali budite strpljivi i potičite ga. Možda se iz toga nešto i rodi.

Stvorite mogućnosti

Da bi se krenuli razvijati, talenti se prvo trebaju otkriti. Ako talent ne dobije priliku da se pokaže, on može ostati potisnut i skriven. Ako se otkrije kasno, može biti prekasno da se razvije u potpunosti.

No, kako znati za što bi dijete moglo biti nadareno u moru mogućnosti?

Omogućite djetetu da isproba što više toga, da mu svašta bude dostupno, od različitih sportova, do glazbenih instrumenata, crtačkog pribora i slično…

Njegujte

Pohvale i ohrabrivanje pozitivno će djelovati na otkrivene talente i njihov razvoj. Dajte djetetu do znanja koliko ste ponosni na nju ili njega te pokažite interes za njihove strasti i talente.

Možda ćete trebati osigurati i privatnu podršku za neka područja i neke talente, pa budite spremni uložiti i na tom području.

Obogaćujte

Dok njegujete talent svoga djeteta, iskoristite svaku priliku da mu proširite vidike i obogatite ono što već nosi u sebi. Ako dijete naginje glazbi, vodite ju na koncerte, kupujte cd-ove, zajedno uživajte u slušanju…upoznajte ju s različitim vrstama glazbe. Ako je dijete sportski tip, odlazite zajedno na utakmice, pratite natjecanja od kuće. Ima li dijete smisla za glumu, neka kino, kazalište, dramske grupe te radionice budu smjer u kojem ćete se kretati.

Foto: Freepik