Obitelj

Kako organizirati dječje uspomene – savjeti mame organizatorice

kako organizirati

Fotografije i razni dječji osobni predmeti najčešće su stvari sentimentalne vrijednosti koje roditelji žele sačuvati kao uspomene.

Profesionalna organizatorica donosi savjete kako organizirati pohranjivanje takvih uspomena, kako kontrolirati brzorastuću količinu digitalnih fotografija i dječjih crteža, te kako organizirati dječje uspomene.

Najdraža haljinica ili hlačice, prve cipelice, narukvica iz rodilišta, prvi pramen ošišane kosice ‒ sve su to stvari koje vjerojatno želite sačuvati i nakon što vaše dijete odraste ili se odseli od vas. No, to nije sve. Djetetova omiljena igračka i crteži također često dolaze na roditeljsku listu uspomena, a to je samo dio koji je vidljiv. Onaj nevidljivi često je jednako opsežan ili čak opsežniji – digitalne fotografije i videosnimke.

Digitalne fotografije i videosnimke

Ne dopustite da vaše drage digitalne uspomene prerastu u višegodišnju nesortiranu hrpu ili, još gore, da u slučaju kvara ili gubitka mobitela ostanete bez njih. 

 • Uvedite sistem raščišćavanja – to znači jednom tjedno ili jednom mjesečno odvojite fiksno vrijeme samo za posao brisanja nekvalitetnih i nepotrebnih fotografija i videozapisa iz memorije svojeg mobitela ili digitalnog fotoaparata. Odaberite najprikladniji trenutak s obzirom na svoj uobičajeni životni raspored, zapišite ga unaprijed i nastojte ga se pridržavati.
 • Uvedite sistem konačnog pohranjivanja – odaberite način prenošenja fotografija s mobitela ili digitalnog fotoaparata na konačno mjesto čuvanja (disk računala, memoriju “u oblaku” ili jednostavno na USB memorijski stik) i redovito pohranjujte fotografije na odabrano mjesto. Pri tome nemojte zaboraviti napraviti kategorizaciju, tj. strukturu mapa u koje ćete spremati fotografije, primjerice po godinama, mjesecima, događajima i sl.

No, samo zato što živimo u digitalnom dobu ne znači da fotografije moramo gledati samo na monitorima.

 • Izradite knjigu fotografija – odaberite nekoliko najdražih fotografija i pretvorite ih u pravu knjigu putem popularne foto usluge
 • Izložite najdraže fotografije na vidljivo mjesto – neke od fotografija možete dati izraditi i uramljene izložiti na policu, objesiti na zid ili pričvrstiti na ukrasni pano.
Odjeća, obuća i ostali predmeti

Evo ideja kako ovu vrstu uspomena možete pretvoriti u prava mala umjetnička djela i uživati u njima na nov, kreativan način:

 • Uramite ih i objesite na zid – baš kao i fotografije, i odjeću, obuću, pramen kose, pa čak i manje igračke poput autića ili lutkica, također je moguće uokviriti i uživati u pogledu na njih umjesto čuvati ih u kutiji na dnu ormara. 
 • Pretvorite ih u božićni ukras – u hobi trgovinama možete kupiti plastične prozirne kuglice koje se mogu otvoriti. U njih jednostavno umetnite neki drag predmet i dobit ćete unikatnu kuglicu za božićno drvce ili neko drugo mjesto u kući. 
 • Prenamijenite ih i nastavite koristiti – od ravnih dijelova dječje odjeće ili prekrivača možete sastaviti novi prekrivač (quilt) ili jastučnicu, a ako, na primjer, hlačama odrežete nogavice i rezove zašijete poput dna torbe, dobit ćete torbicu ili neseser kojima prema potrebi možete dodati patentni zatvarač (gdje je nekad bio struk) i ručke ili remen.
Dječji crteži

Za obitelji s djecom koja počinju crtati ili crtaju već godinama, ta je vrsta papira jedna od najbrže rastućih hrpa u prostoru. Osim elementa volumena, tu je i sentimentalni element koji često otežava roditeljima redovito reduciranje količine dječjih umjetničkih radova.

Evo praktičnih rješenja za taj problem:

 • Digitalizirajte – prije svega smanjite količinu papira u svom domu i pretvorite crteže u digitalni oblik. Iskoristite osnovnu svrhu moderne tehnologije, a to je da vam olakša život, i odaberite neku od genijalnih (besplatnih!) aplikacija poput artkive ili keepy. Digitaliziranjem možete vrlo lako svoj prostor osloboditi velikih količina papira, samo nemojte u žaru pospremanja sve digitalizirane crteže odnijeti u reciklažu odjednom ili pred djetetom, da ne bi bilo suza. 🙂
 • Preslikajte crtež na majicu, šalicu ili na svoj rokovnik – s pomoću posebne vrste papira (u prodaji pod nazivom transfer folija) isprintajte skenirani ili fotografirani crtež na printeru i glačalom ga preslikajte na majicu, haljinu ili jastučnicu. Dobit ćete originalan odjevni predmet ili odličan dar. Osim ove “uradi sam” varijante koja uključuje samo preslikavanje na tkaninu, fotografiju dječjeg crteža možete poslati jednom od online servisa za izradu foto darova i odabrati šalicu, puzzle ili bilo koji predmet na kojemu želite da crtež bude otisnut.
 • Pretvorite crtež u podmetač – plastificirajte crtež u fotokopiraonici i iznenadite dijete originalnim podmetačem ispod tanjura ili zdjelice. Za dvostrani podmetač plastificirajte dva crteža spojena donjim stranicama.
 • Pretvorite crtež u plišanu igračku – možda niste znali, ali u Hrvatskoj postoji majstor koji prema dječjim crtežima izrađuje plišane igračke (plishplush.com). No, uz ovaj savjet ide i upozorenje da plišanih igračaka sigurno imate previše i da se ovaj zgodan način izrade unikatnog dara za vaše dijete ne bi smio pretvoriti u naviku. Ipak, jedan ili dva dobra crteža možete poslati tom “čarobnjaku” i iznenaditi dijete za Božić ili rođendan.
Radosnica

Ova klasična varijanta čuvanja prvih uspomena zapravo je mala verzija bebina dnevnika i fotoalbuma. Ovisno o dizajnu sadržaja, veličini i broju stranica, može sadržavati fotografije, crteže, pramenove kose, kao i važne pisane podatke iz prvih godina djetetova života.

Osim standardiziranih radosnica koje prodaju knjižare i papirnice, postoje i one personalizirane koje možete pronaći na internetu, naručiti izradu prema poslanim fotografijama i tekstu, ili čak kreirati sami.

Knjiga uspomena (scrapbook)

Ova američka tradicija spremanja dječjih i obiteljskih uspomena poznata je i kod nas, a posebno dizajnirane listove koje ćete povezati u konačnu knjigu, kao i sav potreban pribor za rezanje, oblikovanje i ukrašavanje u prodaji je u većini hobi trgovina. Online kupnja na stranim portalima također nudi velik izbor dijelova za scrapbooking ili pak gotove knjige koje samo trebate ispuniti svojim najdražim uspomenama.

Metoda čuvanja u kutiji nije loša, ali…

Unatoč tome što većinu stvari uspijete rasporediti na maloprije opisane načine, sasvim je moguće da će vam ostati određena količina predmeta ili sitnica koje nisu baš prikladne za vješanje na zid, a ne stanu u knjigu uspomena (dekica, telegrami koje ste primili dok ste bili u rodilištu, figurica od gline ili keramike koju je dijete izradilo u vrtiću i sl.).
Imate zapravo samo dvije opcije:

 • Čuvanje na nevidljivu mjestu – bez obzira na to koliko bio prostran vaš podrum ili tavan, ograničite količinu zadržanih predmeta samo na one najdragocjenije. Odaberite čvrstu kutiju, najbolje plastičnu s dobro izoliranim poklopcem i pohranite ju na suho i čisto mjesto.
 • Čuvanje na vidljivu mjestu ‒ postoje vrlo dekorativne kutije koje uz lijepu naljepnicu mogu dodatno ukrasiti kakvu policu, a budući da su vam vidljive, češće ćete ih otvarati i uživati u njihovu sadržaju. U ovom slučaju svakako ne pretjerujte s veličinom kutije ili po potrebi rasporedite uspomene u više manjih kutija.

Dakle, organiziranje uspomena i dragih predmeta svodi se na reduciranje na prihvatljivu količinu, izlaganje manjeg dijela na vidljivo mjesto radi uživanja u njima te na adekvatno pohranjivanje preostale količine.

Tekst: Tamara Kajari
Slagalica organiziranje

Foto: Pixabay