Bebe i mališani

Istraživanje: koliko vremena pred ekranima provode mališani u Hrvatskoj

Više od 90 posto djece predškolske dobi u Hrvatskoj gleda televiziju, preko tjedna u prosjeku 2,4 sata radnim danom i 3 sata vikendom, otkriva prvo hrvatsko istraživanje o predškolskoj djeci pred malim ekranima.

Od toga, najviše vremena su pred televizorom, na drugom mjestu su igrače konzole, a čak šest posto predškolaca u Hrvatskoj ima vlastiti mobitel.

Istraživanje je provela Poliklinika za zaštitu djece i mladih Grada Zagreba u 655 obitelji s djecom u dobi od 18 mjeseci do sedam godina.

Isto istraživanje otkriva da, iako svaki drugi roditelj izjavljuje kako ne zna procijeniti jesu li elektronički uređaji štetni ili korisni za njihovu djecu,  tek 40 posto je uvijek prisutno uz dijete kada ih koristi.

Čak četvrtina roditelja ne postavlja svojim predškolcima nikakva pravila vezana za korištenje elektroničkih uređaja, a kad uopće postoje, najčešće je pravilo ograničavanje vremena koje dijete provodi pred ekranom.

Ipak, čak i tu nisu dosljedni pa se događa da neki roditelji nagrađuju svoje dijete dodatnim minutama ili ga pak kažnjavaju uskraćujući im to vrijeme. Znatno manje je pravila koja su vezana za sadržaj što ga dijete gleda ili koristi na malim ekranima.

Gotovo sve obitelji uključene u istraživanje imale su u kućanstvu televizor, mobitel i računalo, a u svojim spavaćim sobama 27 posto djece ima televizor, osam posto ih ima računalo, a pet posto igrače konzole.

– lipanj 2017. –